fbpx

Германската икономика вече е в рецесия

Германската икономика се сви през първото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходните три месеца, като по този начин навлезе в рецесия, показват данни на статистическата служба в Берлин, информира Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,3% за тримесечието, коригиран за цените и календарните ефекти, показа втора оценка. Това следва спад от 0,5% през четвъртото тримесечие на 2022 г. Рецесията обикновено се определя като две последователни тримесечия на свиване, припомня агенцията.

Първата оценка показваше стагнация на БВП през първото тримесечие и Германия, заобикаляща рецесията. На годишна база обаче БВП спадна с 0,5%, коригиран с ценови и календарни ефекти.

Под тежестта на огромната инфлация германският потребител падна на колене, повличайки цялата икономика със себе си“, изтъква Андреас Шойерле, анализатор в DekaBank.

Потреблението на домакинствата е намаляло с 1,2% на тримесечна база след ценови, сезонни и календарни корекции. Правителствените разходи също намаляха значително с 4,9% спрямо тримесечието.

Топлото зимно време, възстановяването на индустриалната активност, подпомогнато от повторното отваряне на Китай, и облекчаването на търканията във веригата за доставки не бяха достатъчни, за да извадят икономиката от опасната зона на рецесия“, отбелязцва глобалният ръководител на макросектора на ING Карстен Бжески.

За разлика от това, инвестициите са нараснали през първите три месеца на годината след слабата втора половина на 2022 г. Инвестициите в машини и оборудване са се увеличили с 3,2% в сравнение с предходното тримесечие, докато инвестициите в строителството са нараснали с 3,9% на тримесечие. Има и положителен принос от търговията. Износът е нараснал с 0,4%, докато вносът е спаднал с 0,9%.

Рецесията не можеше да бъде избегната и сега въпросът е дали ще има възстановяване през втората половина на годината.

Поглеждайки отвъд първото тримесечие, оптимизмът в началото на годината изглежда е отстъпил място на повече усещане за реалност“, посочва Бжески от ING.

Спадът в покупателната способност, изтънелите портфейли с индустриални поръчки, агресивното затягане на паричната политика и очакваното забавяне на икономиката на САЩ са аргументи в полза на слабата икономическа активност.

Германската Бундесбанк обаче очаква икономиката да нарасне умерено през второто тримесечие, тъй като възстановяването на индустрията компенсира стагниращото потребление на домакинствата и спада в строителството, сочи месечен икономически доклад, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"