fbpx

Депутатите отхвърлиха искането на БСП за нов ръст на минималната заплата

Още на първо четене парламентът отхвърли искането на БСП минималната работна заплата да се увеличи до 850 лева още от първи юли.

Припомняме, левицата внесе още в началото на работата на този парламент проект, с който се променят промените, инициирани именно от БСП в предходния парламент. С тях минималната заплата бе обвързана със средната и следва да се определя за всяка следваща година до 1 септември на текущата година, като трябва да е в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Тези текстове от кодекса не позволяват увеличение тази година, затова БСП иска да се допише едно изключение за 2023 г., според което да се определи нов размер на минималната заплата в срок до 31 май, като за база се вземат данните за средната за последните три тримесечия на 2022 г. и първото тримесечие на 2023 г.

Според авторите на законопроекта това ще позволи между 850 и 890 лв. минимална заплата от 1 юли, която от 1 януари 2024 г. ще премине 1000 лв.

В момента най-ниското възнаграждение е 780 лв. и не се предвижда увеличението й тази година, тъй като последното бе от 1 януари. Въпреки новия законов текст за механизма на определяне, размерът все още се определя от Министерския съвет.

Припомняме, всички големи работодателски организации се обявиха категорично против въпросния механизъм за определяна не МРЗ. В писмо до Европейската комисия бизнесът изтъква, че „Приетият законопроект подменя целите и духа на директивата (Директива (ЕС) 2022/2041 на Европейския Парламент и на Съвета от 19 октомври 2022 година относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз) и международните стандарти в областта, подкопава и обезсмисля социалния диалог в областта на договарянето на минималната работна заплата и ерозира ролята на социалните партньори по ключов за тях въпрос“.

По време на днешните дебати в пленарна зала бе обърнато внимание, че предстои новоизбраният редовен кабинет да внесе в спешен порядък проект за бюджет за 2023 година. Едно бързо вдигане на минималната заплата от 1 юли сериозно би натоварило и затруднило изработването на балансиран бюджет.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"