fbpx

Лоши перспективи за германската икономика

Промишленото производство в Германия нарасна по-малко от очакваното през април, помрачавайки перспективите за най-голямата икономика в еврозоната след слабите данни за новите поръчки по-рано тази седмица, информира Ройтерс.

Производството се е увеличило с 0,3% спрямо предходния месец, съобщава федералната статистическа служба.

Активността в строителния сектор се е увеличила с 2% на месечна база, а производството на фармацевтични продукти е нараснало с 6,4%, докато производството на автомобили е спаднало с 0,8%.

Статистическата служба ревизира нагоре данните за промишленото производство за март – до 2,1% намаление, от прогнозните 3,4% спад. Дори и с тази ревизия германското индустриално производство е с 1,6% под нивото си от година по-рано.

Перспективите за останалата част от годината изглеждат лоши“, посочва Андрю Кенингам, главен икономист за Европа, цитиран от агенцията.

Тласъкът, който германската индустрия получи от облекчаването на глобалните проблеми с доставките и по-ниските цени на газа в началото на тази година, изглежда е изчерпан и производството вероятно ще бъде все по-ограничено от слабото търсене, тъй като натрупаната работа намалява и новите поръчки падат, коментира Кенингам.

Последните данни показват, че индустриалните поръчки са намалели с 0,4% през месец април. Нарастването на производството през април е по-добро, отколкото бяха опасенията след слабите данни за новите поръчки, тъй като натрупаните по време на пандемията поръчки все още поддържат производството, изтъква старши икономистът на Commerzbank Ралф Солвен. „Въпреки това, без увеличаване на търсенето, за което в момента няма индикации, е само въпрос на време компаниите да започнат да намаляват производството“, добовя Солвен.

Окончателният индекс на мениджърите по доставките (PMI) на HCOB за производството показа, че производителите на стоки са изправени пред рязък спад в новите поръчки през май. Компаниите отбелязаха спад в търсенето, особено при износа за Китай, Европа и Съединените щати.

Без значително покачване на активността, рецесията на германската икономика може да продължи през второто тримесечие“, прогнозира ръководителят на макросектора на ING Карстен Бжески.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"