fbpx

Полша няма намерения да затваря въглищната мина „Туров“

Полското правителство няма да позволи затварянето на въглищната мина „Туров“, разположена на границата с Чехия. Това е заявил министър-председателят Матеуш Моравецки, при пристигането си в мината на фона на разрастващия се конфликт около прекратяването на нейната работа, предава ТАСС.

Ние няма да позволим тази мина да бъде затворена. Ще направим всичко, така че до изчерпването на находището, до 2044 г., тя да функционира нормално“, изтъква премиерът, подчертавайки, че „никой съд няма да диктува волята си нито от Брюксел, нито от Варшава“.

Ден преди това Административният съд във Варшава спря решение, което дава право за добив на въглища в мината „Туров“ след 2026 г. Делото е заведено от чешкия фонд Frank Bold, който има офиси в Прага, Бърно, Острава, Краков и Брюксел.

Според Моравецки е невъзможно да си представим, че някоя екологична организация от Полша ще се противопостави на мина или електроцентрала в Германия и ще поиска затварянето им. Полското правителство възнамерява да оспори решението на съда.

През септември 2021 г. съдът на ЕС реши, че Полша трябва да плаща на Европейската комисия по 500 000 евро на ден за отказ да спре добива на въглища в мина „Туров“. Тогава Прага заведе дело срещу Варшава заради екологични щети. В началото на февруари страните постигнаха споразумение и делото беше оттеглено. Въпреки това ЕК лиши Полша от част от средствата от бюджета на ЕС като част от погасяването на дълга. Както съобщава TVN24, цитирана от ТАСС, тази сума възлиза на 68,5 милиона евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"