fbpx

Пристрастяването към пластмасите и последствията от него за света в 10 цифри

След като в петък в Париж приключи втората сесия от преговорите, насочени към сключването на международен договор срещу замърсяването с пластмаси, Световният ден на околната среда е посветен до голяма степен на този вездесъщ бич в нашето ежедневие. По този повод France 24* разглежда в десет цифри мащаба на това явление и последиците от него.

460 милиона

Това е теглото в тонове на годишното производство на пластмаса в света, според ОИСР. Това число се е увеличило повече от два пъти между 2000 г. и 2019 г. и се очаква неговият ръст да продължи. Ако не се направи нищо, световното производство на пластмаса почти ще се утрои до 2060 г., за да достигне 1 231 милиона тона.

5 години

Това е максималният живот на почти две трети от пластмасите, произвеждани всяка година, според ОИСР. Те се използват главно за опаковки на хранителни продукти (31%), за текстил и потребителски стоки (23%) и техният жизнен цикъл приключва под формата на отпадъци само след една или няколко употреби.

353 милиона

Това е общото тегло в тоновете на пластмасовите отпадъци, произведени на планетата през 2019 г., според ОИСР. Техният дял обаче е твърде различен в зависимост от кои части на света идват: 21% са от САЩ, 19% – от Китай, 28% – от страните от ОИСР, 5% – от Индия. На останалия свят се падат 27%.

35,4 килограма

Това е количеството пластмасови отпадъци, които се падат ежегодно средно на един французин, според Евростат, което е малко повече от средното за Европа (35 кг на човек). Това е еквивалентът на 1070 бутилки от 500 мл. Общо около 30 милиона тона пластмасови отпадъци се изхвърлят всяка година в ЕС.

9%

Това е скромният дял на рециклираните пластмасови отпадъци в света през 2019 г., според ОИСР. От останалата част половината се изхвърля на сметища, 19% се изгарят, а 22% се изхвърлят в природата или се изгарят на открито. Така общо 22 милиона тона пластмасови отпадъци се изхвърлят в природата всяка година.

3,4%

Това е делът на пластмасата в общите световни емисии на парникови газове през 2019 г., според ОИСР. Освен замърсяването, което поражда, тя има и пагубен ефект върху климата. Тези емисии идват до голяма степен от производството на палстмасите и получаването им чрез преработката на изкопаеми горива, като повече от 99% от тях се произвеждат от нефт, газ и въглища. Ако използването на пластмасите продължи със същия ускорен темп, каквито са прогнозите, емисиите на парникови газове в резултат на тяхното производство ще достигнат 15% от всички световни емисии до  2050 г., според изчисленията на неправителствената организация Human Rights Watch.

400 000 до 1 000 000

Това е броят на хората, които умират всяка година в развиващите се страни от болести, свързани с лошото управление на отпадъците, по-специално поради токсичните изпарения, отделяни при изгарянето на пластмасовите отпадъци, според проучване на асоциацията Tearfund.

139 милиона

Това е количеството на тоновете пластмасови отпадъци, натрупани в акваторията на планетата между 1970 г. и 2019 г., според ОИСР. От тях 109 милиона попадат в реките и езерата и 30 милиона – в океаните. Смята се, че всяка минута в света един боклукчийски камион натоварен с пластмаса се изхвърля в океана.

100 000

Това е броят на морските бозайници, които умират всяка година поради поглъщане на пластмаса или заплитането им в отломки. Освен мрежи и найлонови торбички, океанът е пълен с микропластмаса – малки парченца с диаметър под 5 мм, получени в резултат на раздробяването на торби, бутилки, гуми, фасове, текстилни влакна от дрехи… Например сините китове поглъщат 10 милиона на ден, според проучване, публикувано през 2022 г. в списание Nature.

5

Това е количеството грамове пластмаса, което човек поглъща всяка седмица, според едно австралийско проучване, публикувано през 2019 година. Това представлява еквивалентът на една кредитна карта.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"