fbpx

Тръгва ли надолу инфлацията в Турция?

За първи път от шестнадесет месеца инфлацията в Турция на годишна база падна под границата от 40%, съобщи Турският статистически институт, цитиран от France 24. Този резултат е получен благодарение на една от водещите мерки в кампанията на Реджеп Ердоган: предоставяне безплатно на 25 кубически метра газ на месец до май 2024 година.

Ръстът на потребителските цени е 39,6% на годишна база и е почти стабилен от +0,04% за един месец, според института.

Тези официални данни – първите след преизбирането на 28 май на президента Ердоган – се оспорват от независими икономисти от Inflation Research Group. Според тях годишната инфлация е между 105% и 109%, в зависимост от това дали се взема предвид безплатният газ.

Президентът Ердоган, който започва трети мандат, заяви, че иска да превърне борбата с инфлацията в свой приоритет. Тя беше надхвърлила 85% през есента, след което от ноември започна да се забавя месец след месец.

Този спад обаче може да се обясни с т.нар. „базов ефект“. Цените са продължили да растат месец след месец, но с по-малък темп, отколкото година по-рано.

Връщане към една ортодоксална икономическа политика

Това забавяне на темпа на инфлацията е свързано и с ключова мярка от кампанията на Ердоган. Турският президент обяви, че от месец май до май 2024 г. домакинствата ще могат да ползват безплатно 25 м3 газ всеки месец.

В събота държавният глава назначи нов министър на икономиката Мехмет Шимшек, чиято основна задача ще бъде да спре инфлацията и да възстанови доверието на инвеститорите.

Шимшек, бивш икономист от американската банка Merrill Lynch, вече беше веднъж министър на финансите (2009-2015 г.), след това вицепремиер, отговарящ за икономиката (до 2018 г.). Той ще се стреми да възстанови ортодоксалната икономическа политика. При всъпването си в длъжност в неделя финансистът предупреди, че ще „трябва да се върнем към „рационални мерки“ за възстановяване на икономиката“.

По време на кандидат-президентската си кампания Ердоган защити своята неортодоксална парична политика. Противно на класическите икономически теории, държавният глава принуждаваше турската централна банка редовно да понижава лихвените проценти, което допринесе за скока на инфлацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"