fbpx

ЕС с план за намаляване цените на финансовите продукти

Европейският съюз е готов с план, който ще намали сумите, които инвеститорите на дребно плащат на банките и застрахователите за финансови продукти. С това се цели насърчаване на инвестициите, както и да капиталовият пазар в съюза да стане по-дълбок и по-ефективен, информира Ройтерс.

Инвестиционният пакет за търговия на дребно затяга съществуващите инвестиционни закони на ЕС, като включва забрана за банките и застрахователите да плащат комисионни за продажбите на техните продукти от брокери, които не са давали съвети на клиентите.

Само 17% от активите на домакинствата в ЕС са били под формата на акции и облигации през 2021 г., доста под нивото в САЩ, тъй като потребителите предпочитат да държат парите си в банка. Таксите на инвеститорите на дребно са с 40% по-високи от тези, които плащат институционалните инвеститори, изтъква комисията.

Повечето инвестиционни продукти на дребно се продават чрез модел, базиран на комисиони, като клиентите не винаги получават най-добрите сделки, посочват още от ЕК.

След тежка съпротива от Германия, Италия, Франция и индустрията срещу пълната забрана на комисионните, комисията е заявила, че ще възприеме „поетапен подход“. С него се предлага ограничената забрана за комисионна да бъде придружена от по-строги тестове за това доколко продуктите са подходящи за купувача. Продуктите също така ще имат своята „стойност на парите“, измерена спрямо нови критерии за цена и ефективност от регулаторите на ЕС.

Доказателствата сочат, че има някои продукти на пазара, които предоставят малка, ако изобщо предоставят, стойност за парите на непрофесионалния клиент, по-специално поради високите цени на продуктите“, отбелязват още от ЕК.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"