fbpx

За първи път затоплянето надхвърли 1,5° в 12 последователни месеца

Никога януари не е бил толкова горещ, колкото през 2024 г. и за първи път планетата надхвърли в продължение на 12 последователни месеца границата на затопляне от 1,5°C в сравнение с прединдустриалната ера. Това не означава, че тази граница от 1,5°C, определена в Париж през 2015 г., е премината. За да се случи това, тя трябва да бъде надхвърляна устойчиво в продължение на няколко десетилетия, отбелязва latribune.fr.

На 13 февруари рано сутринта в Биариц бяха измерени 16 градуса. Това е необичайно висока температура за средата на зимата, която илюстрира данните събрани от Европейската обсерватория „Коперникус“. Те показват, че планетата е надхвърлила границата от затопляне от 1,5°C в сравнение с прединдустриалната ера за 12 последователни месеца. Напомняме, че това е прагът, който Парижкото споразумение определи, че не трябва да се преминава до края на века, за да се избегнат катастрофалните природни бедствия от всякакъв вид.

Казано с други думи, между февруари 2023 г. и януари 2024 г. температурата на въздуха за земната повърхност като цяло за света е била с 1,52°C по-висока отколкото за периода 1850-1900 г.

Това не означава, че сме преминали границата от 1,5°C, определена в Париж през 2015 г., на която се опитваме да спрем глобалното затопляне и последиците от него“, уточнява Ричард Бетс, директор на проучванията в Националната метеоролигчна служба на Великобритания. За да се случи това, тази граница трябва да бъде превишавана устойчиво в продължение на няколко десетилетия. „Но това ни напомня още веднъж за големите промени, които сме предизвикали в нашия климат и към които сега трябва да се приспособяваме“.

От своя страна Брайън Хоскинс, директор на Института Грантъм по изменение на климата в лондонския Imperial College смята, че „това е строго предупреждение за спешността на мерките, които трябва да бъдат предприети за ограничаване на изменението на климата“.

Това е много важен и тревожен сигнал, предупреждение, което да покаже на човечеството, че се приближава до границата от 1,5 градуса по-бързо от очакваното“, казва Йохан Рокстрьом от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата. Понастоящем климатът вече се е затоплил с около 1,2°C в сравнение с 1850-1900 г.

В регионално отношение екстремните горещини засегнаха най-силно Арктика“, обяснява Ръсел Воуз, учен от Американската агенция за наблюдение на океаните и атмосферата. В Северна и Южна Америка, както и в Африка, бяха регистрирани най-горещите години в историята, а в Европа и Азия – вторите най-горещи“.

При запазването на сегашния темп на нарастване на емисиите, Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC) прогнозира, че съществува 50% шанс прагът от 1,5°C да бъде достигнат между 2030 и 2035 г.

Опустошители пожари в Колумбия и Чили, изключително мека зима в Европа

Вероятността това да стане е още по-голяма, тъй като със средна температура от 13,14°C, януари 2024 г. е най-горещият януари, регистриран някога, откакто се правят измервания, и то след рекордната 2023 г. Според „Коперникус“, това е с 0,12°C повече от предишния рекорд за януари от 2020 г. и с 0,7°C над нормалните температури за периода 1991-2020 г. А в сравнение с прединдустриалната ера е с 1,66°C по-топло. Самият януари е 8-ият пореден месец, в който е подобрен рекорда за най-висока температура. Според NOOA „шансовете 2024 г. да бъде по-топла от 2023 г. са едно към три и 99% да се нареди сред петте най-горещи години в историята“.

Месецът бе белязан от горещи вълни в Южна Америка, в която бяха регистрирани рекордни температури и опустошителни пожари в Колумбия и Чили, които донесоха смъртта на десетки души в района на Валпарайсо. Въпреки че имаше някои студени дни, понякога придружени със значителни валежи в определени части на земното кълбо, зимата беше изключително мека в Испания и южна Франция, както и в части от Съединените щати, Канада, Африка, Близкия изток и Централна Азия.

Океаните са пренагрети

В средата на януари Световната метеорологична организация и Американската агенция за наблюдение на океаните и атмосферата (NOAA) вече предупредиха, че 2024 г. може да подобри топлинния рекорд, поставен през миналата година. Повърхността на океаните също се прегрява, с нов рекорд през януари от 20,97°C средна температура. Тази стойност е втората най-висока за всички месеци, взети заедно и с 0,01°C по-ниска от предишния рекорд от август 2023 г. (20,98°C). Тези горещини продължиха и след 31 януари, като достигнаха нови абсолютни рекорди и надхвърлиха най-високите стойности от 23 и 24 август 2023 г., подчертава „Коперникус“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"