fbpx

Русия се връща към икономически растеж, тласкан от военната индустрия

След спад през 2022 г., БВП на Русия е нараснал с 3,6% през 2023 г., според руския статистически институт Росстат. Руската икономика се движи напред от скока на военните поръчки за боеприпаси и въоръжение, пише latribune.fr.

Въпреки западните санкции, Русия твърди, че може да устои на удара. Според Росстат, след спад от 1,2% през 2022 г., брутният вътрешен продукт (БВП) отново е тръгнал нагоре през миналата година. Той се е увеличил с 3,6%, въпреки че множество институции и експерти предричаха краха на руската икономика. Това успя да ограничи въздействието на санкциите, които, макар и многобройни, бяха частично заобикаляни от Москва. Това увеличение на БВП контрастира с трудностите, които изпитва еврозоната, чиято икономика е в стагнация с ръст от едва 0,5% спрямо предходната година.

Русия живее на гърба на отбраната

Засилването на руската икономическа активност се дължи на благоприятните цени на енергията, гъвкавите кредитни условия и преди всичко на нарасналото вътрешно търсене, стимулирано от приоритетния за страната отрасъл на отбранителната промишленост. Това увеличение на търсенето до голяма степен е резултат от скока на военните поръчки, а не от развитието на основните отрасли на икономиката. Има сериозна опасност тази зависимост от инвестициите, свързани с армията, да нарасне още повече през 2024 г., като се има предвид, че правителството е увеличило с близо 70% разходите си за отбрана, които представляват около 30% от общите федерални разходи и 6% от БВП. Това е равнище недостигано досега в съвременната руска история.

Според руските власти, активността се стимулира и от нарастването на реалната работна заплата поради необходимостта от привличането на работници в сектори, засегнати от недостиг на работна ръка.  Повече от половин милион руснаци вече са се присъединили към отбранителната индустрия след 2022 г., според президента Владимир Путин. Тази цифра илюстрира мащаба на военните усилия, които властите изискват от гражданите, за да се поддържа инвазията в Украйна, въпреки голямата цена, която се плаща в човешки жертви и икономически загуби. И въпреки увеличението на федералните разходи, публичният дефицит беше запазен в рамките на 1,9% от БВП, според Министерството на финансите.

Руската икономика се справя добре и без западните страни

Множество примери илюстрират възраждането на руската икономика: банковият и автомобилният сектор почти изцяло се възстановиха след напускането на европейските компании и тежките санкции. През последните десетилетия много международни автомобилни компании се установиха в страната, за да се възползват от жизнеността на нейната икономика, но голяма част от тези заводи трябваше да затворят. А войната в Украйна доведе след 2022 г. до напускането на чуждестранни компании, тъй като санкциите, наложени от Европейския съюз, Съединените щати и други страни, направиха дейността им там много по-трудна. Производителите, в по-голямата си част западни, бяха заменени от китайските им колеги: между януари и октомври 2023 г. 80% от колите, внесени в Русия, са с произход от Китай, според официалните данни.

Друго удовлетворение за руската държава е, че успя да намали бюджетната си зависимост от продажбата на въглеводороди. Ако приходите от петрол и газ представляваха около половината от федералните приходи преди конфликта в Украйна, през 2023 г. те вече формират само една трета от държавния бюджет, според правителството.

Бъдеще, белязано от несигурност…

Дългосрочните предизвикателства пред Русия обаче остават многобройни. През 2023 г. руската икономика преживя това, което анализаторите определят като „цикъл на прегряване“. Според тях, това показва, че тя се намира в период на преход поради санкциите.

Икономическото възстановяване в същото време беше придружено от връщане на инфлацията до 7,4% в края на 2023 г., което допълнително оряза покупателната способност на руснаците, подкопана също и от отслабването на рублата. Изправена пред тази деликатна ситуация, Руската централна банка повиши основния си лихвен процент до 16%, въпреки недоволството, което демонстрираха някои производители, притеснени от нарастващата цена на парите в страната. А нивото на безработица от 3% показва траен недостиг на работна ръка и тласка заплатите нагоре, с което се засилва инфлационният натиск.

В дългосрочен план изселването зад граница на няколкостотин хиляди руснаци след началото на офанзивата в Украйна и след частичната мобилизация през септември 2022 г. ще продължи да тежи върху много сектори (банки, енергетика, телекомуникации и др.), лишени от квалифицираните работници, от които се нуждаят. Някои компании от IT-сектора и аеронавтиката, зависими преди от западните технологии, също бяха принудени да се обърнат към трети страни, процес, който обаче отнема много време и се отразява тежко върху тяхната дейност.

…но, въпреки това, и през 2024 г. се очаква ръст

Руските власти предвиждат забавяне на икономическата активност през 2024 г., въпреки че ще има лек растеж. Ръст се очаква и от Международния валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), които наскоро преразгледаха своите прогнози нагоре. По този начин МВФ прогнозира увеличение от 2,6% на руския БВП тази година, в сравнение с 1,1% от предишната им прогноза, направена през октомври миналата година, докато ОИСР очаква увеличение от 1,8% (т.е. корекция от + 0,7 пункта). За сравнение, в Европа растежът не трябва да надхвърли 1% (по-точно 0,9%) според МВФ и дори едва 0,6% според ОИСР.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"