fbpx

Могат ли зелените съдилища да спасят планетата?

Преди 2000 г. те се брояха на пръстите на едната ръка. Но през 2016 г. съдилищата по проблемите на околната среда достигнаха 1200 в 44 страни, а през 2021 г. те вече са 2116 в 67 държави, според Програмата на ООН за опазване на околната среда (UNEP). И което е по-важно – повечето оплаквания днес идват от граждани или неправителствени организации, които съдят правителства и компании за бездействието им в областта на климата, отбелязва alternatives-economiques.fr в свой репортаж.

Развитието на законодателството в областта на околната среда в последно време, подсилено и от подписването на международни споразумения, благоприятства това нарастване на броя на зелените съдилища и отвори пътя за повече наказателни преследвания. Броят на жалбите, свързани с климата, се е увеличил повече от два пъти за пет години – от 884 в 24 съдилища през 2017 г. до 2180 през 2022 г. в 65 съдилища, отбелязва UNEP.

Фактът, че глобалното затопляне се увеличава, докато световните емисии на парникови газове все още не намаляват, подбужда гражданското общество да „търси отговорност от правителствата и частния сектор“, добавя UNEP. И ако на Съединените щати се падат 70% от общо подадените жалби в света, сега те непрекъснато се разпространяват: 17% са регистрирани в развиващите се страни, особено в малките островни държави.

Някои ищци са НПО. Така Greenpeace, Our Everyone’s Business и Oxfam осъдиха Франция през 2021 г., че не е спазила ангажиментите си за намаляване на парниковите газове от 2015 г. до 2018 г. Други са обикновени граждани, като пакистанците, които съдиха администрациите, които не спазиха задължението си да защитят горите. Или аборигените, които смятаха, че правата им са погазени от климатичното бездействие на Австралия и спечелиха делото в ООН.

Тревогите на поколението Z

Макар и успешни, тези съдебни преследвания ясно разкриват една определена немощ на демокрацията: това, че гражданите трябва да сезират правосъдието, за да потърсят отговорност от властите за тяхното бездействие, показва, че те не могат да бъдат чути по друг начин.

Също така не е без значение, че определен брой жалби (34 в около 20 държави) са подадени от млади хора под 25 години, поколение, което е силно загрижено от глобалното затопляне, но което рядко е чувано поради липса на политическа тежест.

Те преследват правителствата на около двадесет държави, между които Съединените щати, Пакистан (съдени от две момичета на 7 и 9 години), Индия (от 9-годишно момиче), Германия, Бразилия, Канада, Мексико, Аржентина. В Колумбия млади хора постигнаха успех във Върховният съд, който принуди правителството да приеме план срещу обезлесяването на Амазонка.

За уязвимите групи правосъдието е последната инстанция за налагане на правото им на здравословна околна среда – днес признато като основно човешко право – или за запазване на техните жизненоважни ресурси. В Индия Националният зелен трибунал даде на племенните групи правото да решават относно изграждането хидроязовири или мини, които застрашават горите им.

Този съд също санкционира множество незаконни сметища, изсичане на дървета и незаконно изпомпване на подпочвени води, строителство в защитени територии, въглищни мини и незаконен добив на пясък и дори посягането срещу защитени растителни и животински видове.

Той също така разкри обезлесяването на хиляди хектари защитени гори и замърсяването на 351 реки. През 2022 г. осъди държавните органи, отговорни за защитата на Ганг, защото въпреки „тридесет и седемте години мониторинг“, 50% от непречистените битови и промишлени отпадъци все още се изливат в реката.

Значителна власт, но все още ограничена

Четенето на списъка на делата, разглеждани от съдилищата, независимо от континента или нивото на юрисдикциа, е все едно да се прелиства световния каталог на щетите, нанесени на околната среда: те са сезирани както за защитата на околната среда и биоразнообразието на местно ниво от разрушителни проекти, така и за атакуване на международно ниво на липсата на желание на държавите да действат в името на планетата.

На прицел са и петролните компании. В няколко страни НПО ги съдят за бездействие или измамни практики. Около тридесет американски града, окръзи и щати (Ню Йорк, Оукланд, Върмонт, Калифорния и т.н.) са съдили големи компании (BP, ExxonMobil, Shell, Chevron и т.н.) за отговорността им за емисиите на парникови газове и за това, че не минимизират рисковете свързани с изкопаемите горива.

Завеждането на дела по въпросите, свързани с климата, би трябвало да се увеличи в бъдеще, но това не винаги придвижва напред каузата на защитниците на планетата. Най-вече, защото петролните компании и държавите използват всички средства, за да оспорват или забавят процедурите. В момента 32-те европейски държави, съдени от шестима млади португалци за бездействие пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), пледират за недопустимостта на този иск.

UNEP също така отбелязва „различните степени на независимост“ на съдилищата в зависимост от местоположението. На някои липсват ресурси: поради липса на персонал индийският зелен трибунал трябваше да затвори подразделенията си по места. Макар че присъдите увреждат имиджа на държавите и компаниите, те често остават символични и не са последвани от конкретни резултати. На местно ниво виждаме също така, че компаниите не бързат да прекратят замърсяващите си практики. И накрая, поради процедурни или по същество причини, няколко десетки жалби бяха отхвърлени, като например щата Ню Йорк срещу ExxonMobil през 2019 г.

Тези съдилища не могат да бъдат панацеия, но остават важен лост в ръцете на гражданите, изправени пред недостатъчно активните действия по въпросите на климата и играят съществена роля на жандарми по отношение на правителствата и частния сектор. Остава издадените присъди да не заместват реалната политическа воля за действие. И с процедурите, които понякога продължават години, съдебното време остава твърде бавно пред лицето на извънредната климатична ситуация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"