fbpx

Големите търговски вериги поискаха президентско вето на ограничената надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия (СМТ) разпространи своя молба до президента Румен Радев да върне за ново разглеждане в парламента промените в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), приети в последния работен ден на 49-ото Народно събрание. Промените се отнасят до определянето на пределна търговска надценка от 15% за три вида хляб – бял, Добруджа и типов.

Припомняме, промените се случиха в последните часкове работа на този парламент, минавайки като текстове в други законопроекти и след доста парламентарни лупинги.

Според сдружението, което представлява голямата част от търговските вериги за хранителни стоки у нас, тази промяна ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител.

Поправките в ЗДДС бяха приети в рамките на няколко часа, без мотиви, без икономически анализ и предварителна оценка на въздействието, както и без обществено обсъждане със заинтересованите страни и с компетентните държавни органи. Това е в пълно противоречие с принципите на правовата държава и представлява абсолютен произвол от страна на законодателната власт“, се казва още в позицията на СМТ.

Сред мотивите е и това, че всяка намеса на държавата в определянето на максимална надценка за търговците може да повлияе негативно, ограничавайки свободната стопанска инициатива, гарантирана от Конституцията.

Как се променя стопанската политика и цената на хляба за половин час?
коментар на ИПИ

В писмото до президентската институция се цитира и категоричната позиция на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), изразена по подобен казус. Според КЗК целта на подобна регулация е осигуряването на ниски цени на стоките, но ниските цени са резултат от конкуренцията, а не от регулацията. Също така, според становището на КЗК, определянето на максимална надценка може да доведе до неблагоприятни последици като дефицит на стоки или продажба на по-евтини, но и по-некачествени продукти, които в крайна сметка могат да бъдат вредни за здравето на хората.

От сдружението изтъкват, че приетата мярка е в разрез с ефективната конкуренция и уврежда интересите на потребителя. Само част от негативните ефекти от промяната ще са: ограничения в предлагането на засегнатите групи стоки, повишена потребителска инфлация, преориентиране към вносни стоки на по-ниски цени, намаляване на инвестициите и ограничаване ръста на доходите в сектор „търговия на дребно”.

От СМТ припомнятоще, че подобни мерки в други държави от Европейския съюз не са дали желаните резултати, а Европейската комисия е реагирала остро срещу такива регулации, включително с образуване на производство за ограничаване на пазара срещу Гърция.

Като Ви призоваваме за намеса, искрено се надяваме да успеем да опазим принципите на пазарната икономика в България и да не позволим стопанските отношения да станат обект на експерименти, чийто печален резултат голяма част от населението в страната все още помни“, завършва писмото на СМТ до президента Румен Радев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"