fbpx

Прогнозират лоши времена за Газпром

„Газпром“, доскоро най-печелившата руска държавна компания, може да се изправи пред дълъг период на лошо представяне, докато се бори да запълни празнината от загубените европейски продажби на газ с вътрешния си пазар и китайския износ, отбелязва Ройтерс.

Компанията обяви преди дни годишна нетна загуба от 7 милиарда долара, първата от 1999 г. насам, след рязък спад в търговията с Европа. Проблемите на Газпром отразяват дълбокото въздействие на европейските санкции върху газовата индустрия на Русия, както и ограниченията на нарастващото партньорство на Москва с Китай, изтъква още агенцията.

Москва по-лесно се справи с международните санкции върху износа на петрол, защото успя да пренасочи износа на петрол по море към други купувачи.

В същото време се припомня, че Газпром разчиташе на Европа като най-големия си пазар за продажби до 2022 г., когато нахлуването на Русия в Украйна накара ЕС да намали вноса на газ на Газпром.

Русия е доставила общо около 63,8 милиарда кубически метра (bcm) газ за Европа по различни маршрути през 2022 г., според данни на Газпром и изчисления на Ройтерс. Обемът е намалял с 55,6% – до 28,3 млрд. м3 миналата година.

Това е в сравнение с пика от 200,8 милиарда кубически метра, изпомпвани от Газпром през 2018 г. в ЕС и други страни, сред които и Турция. Мистериозни взривове в подводните газопроводи „Северен поток“ от Русия до Германия през септември 2022 г. също значително подкопаха търговията на руски газ с Европа.

Русия се обърна към Китай, като се стреми да увеличи продажбите си на газ по тръбопроводи до 100 милиарда кубични метра годишно до 2030 г. Газпром започна доставки на газ по тръбопроводи за Китай чрез Силата на Сибир в края на 2019 г. Той планира да достигне годишния капацитет от 38 милиарда кубични метра на Силата на Сибир до края на тази година, докато Москва и Пекин също се договориха през 2022 г. за износ на 10 милиарда кубични метра от тихоокеанския остров Сахалин.

Най-голямата надежда на Русия е тръбопроводът „Силата на Сибир 2“ през Монголия, който се планира да изнася 50 милиарда кубични метра годишно. Но тези планове се сблъскват с някои клопки поради липсата на споразумение относно ценообразуването и други проблеми, отбелязва Ройтерс.

Китайска мечта?

Русия се стреми и да създаде център за търговия с газ в Турция, идея, която за първи път беше предложена от президента Владимир Путин през октомври 2022 г. Оттогава не се съобщава за значително развитие на този газов хъб.

Дори ако Газпром успее да задейства доставките си по тръбопровода до Китай, приходите от продажби ще бъдат много по-ниски, отколкото от Европа. Според базираната в Москва брокерска компания BCS, цитирана от Ройтерс, приходите на Газпром от продажби на газ за Европа през 2015-2019 г. са средно 3,3 милиарда долара на месец благодарение на месечните доставки от 15,5 милиарда кубически метра. Като се вземе предвид цена от 286,9 долара за 1000 кубически метра, както се съобщава от руското министерство на икономиката, и износът на газ на Газпром от 22,7 милиарда кубически метра миналата година, общата стойност на газа, продаден на Китай, можеше да достигне 6,5 милиарда долара за цялата 2023 г. .

В същото време Газпром не разкрива приходите си от продажби в Европа или Китай поотделно за 2023 г.

Д-р Михал Мейдан, ръководител на China Energy Research в Оксфордския институт за енергийни изследвания, коментира, че е малко вероятно Китай да замени Европа като високодоходен пазар за износ на газ. „Китай дава на Русия изход, но на много по-ниски цени и приходи от Европа“, коментира Мейдат.

През 2023 г. руският тръбопроводен газ е продаван на Китай на цена от 6,6 долара за милион британски топлинни единици (mmBtu) и малко по-ниска от тази през първото тримесечие на 2024 г. при 6,4 долара/mmBtu. Това е в сравнение със средна цена на руския газ в Европа от $12,9/mmBtu миналата година.

Според документ, с който Ройтерс се е запознал преди месец, Русия очаква цената на газа за Китай да продължи постепенно да намалява през следващите четири години, докато най-лошият сценарий не изключва спад от 45% до 156,7 долара за 1000 кубически метра (около 4,4 долара за mmBtu) през 2027 г. спрямо 2023 г. Не се казва какво може да намали цените, но Русия е изправена пред съперничество от други доставчици на газ от тръбопроводи за Китай, като Туркменистан, както и от морски втечнен природен газ.

Финансовите отчети на Газпром, които също включват неговите петролни и енергийни подразделения, показват, че приходите от бизнеса с природен газ са намалели повече от 50% миналата година, до малко над 3,1 трилиона рубли, докато продажбите на нефт и газов кондензат възлизат на 4,1 трилиона рубли, което е увеличение с 4,3 %, според брокерската компания BCS.

Алексей Белогориев от базирания в Москва Институт за енергетика и финанси отбелязва, че би било невъзможно Газпром да възстанови рентабилността, разчитайки единствено на своя газов бизнес. По думите му стратегическото преминаване към производство и износ на амоняк, метанол и други продукти за преработка на газ за Газпром е възможно, но това няма да даде бърза възвръщаемост.

В същото време перспективите за „Силата на Сибир 2“ остават неясни: Китай най-вероятно няма да се нуждае от толкова много допълнителен внос през 2030 г. поради вероятното забавяне на растежа на търсенето и високите нива на вътрешно производство на газ“, смята още Белогориев, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"