fbpx

Климатичната политика на САЩ, ако Тръмп отново дойде на власт

Според Ройтерс бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще се опита да отмени голяма част от работата на администрацията на Байдън за борба с изменението на климата, ако се върне на поста след изборите през ноември и ще предприеме нови усилия за разширяване на производството на изкопаеми горива. Агенцията се позовава на републикански политически експерти и уебсайта на кампанията на Тръмп и посочва някои от вероятните ходове:

Пауза на разрешението за износ на втечнен газ

Новият мандат на Тръмп вероятно бързо ще сложи край на временната пауза на новите разрешения за износ на втечнен природен газ, които президентът на САЩ Джо Байдън въведе тази година в очакване на преглед на тяхното въздействие върху околната среда и икономиката. Съединените щати станаха най-големият износител на втечнен газ в света, след като инвазията на Русия в Украйна накара съюзниците на САЩ да търсят алтернативи на руския природен газ, благо за разработчиците на газ, но тревожно за защитниците на климата и околната среда.

Такса метан

Белият дом на Тръмп вероятно ще се опита да отмени правилото на Агенцията за опазване на околната среда за таксуване на петролната и газовата индустрия с такса от $900 до $1500 на тон за емисии на метан. Мярката беше приета като начин за намаляване на емисиите на мощния парников газ, но среща твърда съпротива от страна на сондажи и тръбопроводни компании, загрижени, че това ще навреди на печалбите им.

Повече сондажи

Втора администрация на Тръмп вероятно ще преработи петгодишната програма за лизинг на нефт и газ на Министерството на вътрешните работи на САЩ, за да разшири размера и обхвата на търговете за сондиране. Администрацията на Байдън изготви съществуващия план с рекордно малък брой търгове, като част от по-широките си усилия за въвеждане на преход към по-чисти енергийни източници.

Ако републиканците контролират Конгреса след изборите през ноември, втора администрация на Тръмп може също да реши да разпродаде повече федерална земя на щати, които искат да увеличат добива на минерали, нефт и газ.

Оттегляне от Парижката сделка

Кампанията на Тръмп обеща отново да изтегли Съединените щати от международния пакт за борба с изменението на климата. Тръмп оттегли САЩ от Парижката сделка по време на първия си мандат, но Байдън бързо отмени това, след като беше избран и оттогава се опитва да възстанови доверието и лидерството на САЩ в глобалните усилия за климата.

Стандарт за електрическите автомобили

Ново президентство на Тръмп вероятно ще нареди на Агенцията за опазване на околната среда да преразгледа стандартите за ефективност на превозните средства, които са предназначени да накарат производителите на автомобили да преминат по-бързо към производство на батерийни автомобили и камиони през това десетилетие.

Закон за намаляване на инфлацията, данъчни облекчения за климата

Консервативните мозъчни тръстове Heritage Foundation и America First Policy Institute търсят начини, по които Тръмп може да отмени данъчните облекчения в законодателството на Байдън за климата на стойност около 400 милиарда долара (IRA), така че парите да могат да се използват за други цели, като финансиране на удължаване на данъчните облекчения и работни места. Законът трябва да изтече през 2025 г. Но осъществяването на това ще зависи от това дали републиканците контролират Камарата на представителите и Сената след изборите през ноември и дали са готови да премахнат субсидиите, които са в полза най-вече на републиканските щати.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"