fbpx

Гладът за кадри в Русия се разраства

До края на 2023 г. кадровият резерв на тези, които не се занимават с трудова дейност, но активно търсят работа в Русия, е сведен до минимум – на всеки безработен има само четири свободни работни места. Най-сериозен недостиг на работници се наблюдава в Тулска област, сочат резултатите от изследване на аналитичната служба на одиторско-консултантската мрежа FinExpertiza, цитирани от ТАСС.

Разликата между броя на необходимите работници и броя на гражданите, които не са ангажирани с трудова дейност, нарастваше през цялата година; в края на декември в руските предприятия липсваха над 1,8 милиона работници. В същото време 474 хиляди душиу търсещи работа, са регистрирани в органите на службата по заетостта. По този начин, въз основа броя на хората, които са кандидатствали в центровете за заетост, съществуващият недостиг от работна ръка може да бъде компенсиран само с една четвърт: съотношението на броя на официално безработните руснаци и свободните работни места беше 1 към 4 (или 26 кандидати на 100 свободни работни места), достигайки минимални нива от поне 2005 г. насам“, се казва в проучването.

Отбелязва се, че в края на 2022 г. това съотношение е било 1 към 2,5 (40 кандидати на 100 свободни места). Така през годината недостигът на персонал се е увеличил един път и половина.

„Сегашният недостиг на кадри е не само количествен, но и качествен. Като цяло за икономиката в средносрочен план е невъзможно напълно да се преодолее количественият недостиг на кадри, така че единственото решение остава да се повиши и производителността на труда, като се оптимизират бизнес процесите чрез модернизация и дигитализация. В бъдеще трябва да се подобрят уменията на доста работници, ангажирани с нискоквалифициран труд, което е възможно чрез разработване на система за професионална преквалификация,“, коментира Елена Трубникова, президент на FinExpertiza цитирана в изследването.

Според резултатите от анализа най-малко налични работници има в Тулска област (20,6 свободни работни места на безработен), Ленинградска област (13,6 свободни работни места), Нижни Новгород (12,7 свободни работни места), Ямало-Ненецки автономен окръг (11,3 свободни работни места), Амур Регион (10,9 вакантни места), Татарстан (9,9 вакантни места), Хабаровска територия (8,8 вакантни места), Калужка област (8,7 вакантни места), Еврейска автономна област (8,5 вакантни места) и Псковска област (8,1 вакантни места).

В същото време в някои региони на Руската федерация безработицата е по-ярко отчетена. Сред тях са Ингушетия (0,01 свободни работни места на кандидат, или само около 200 отворени позиции за 24,7 хиляди безработни), Чечения (0,03 свободни работни места, или 1,7 хиляди позиции за 52,6 хиляди кандидати), Дагестан (0,16 свободни работни места, или 2,1 хиляди позиции за 13,4 хиляди души). ).

Според анализаторите трябва да се има предвид, че в много региони значителна част от регистрираните безработни реално работят, но в неформалния сектор (семеен бизнес, сезонна работа). Те често се обръщат към центровете по заетостта, за да получат допълнителен доход под формата на обезщетения за безработица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"