fbpx

Изкопаемите горива не са казали последната си дума

Възобновяемите енергийни източници се развиват много бързо, особено в трите основни световни икономически сили: САЩ, Китай и Европа.

В първия си обзор за възобновяемите енергии Международната агенция по енергетика отчита цялостно увеличение на потреблението на енергия в сравнение с 2022 г., както и на емисиите на въглероден диоксид в света. Те достигнаха рекордно ниво от 37,4 милиарда тона, макар че ръстът им бележи спад. Във време, когато търсенето на енергия неумолимо нараства, възобновяемите енергийни източници отбелязват бързо развитие, особено в Китай, Европа и Съединените щати. Въпреки това, изкопаемите горива (нефт, газ и др.), благодарение на енергийната им мощност и достъпност по отношение на разходите и технологията, не са казали последната си дума, отбелязва capital.fr.

Нещо повече, настоящият геополитически контекст несъмнено благоприятства тяхното завръщане, а наблюдаваните от няколко месеца конфликти предизвикаха сериозни смущения в доставките на енергия и особено на природен газ. Това накара много страни да търсят незабавни алтернативи, за да осигурят енергийните си доставки, като прагматично се обърнаха към доказани източници като въглища и петрол. Освен това икономическите санкции срещу страни, богати на енергийни ресурси, като Русия, преначертаха картите на енергийния внос и износ.

В период на криза газът и петролът са предпочитани

Друг влияещ фактор: нестабилността на цените. Колебанията в цените, изострени от геополитическите кризи, понякога правят изкопаемите горива (петрол, газ и др.) по-привлекателни. По-ниската цена и по-простата логистика на тези енергии се възприемат като по-малко рискови в сравнение с дългосрочните инвестиции, необходими за възобновяеми енергии, в които трябва да се включи и цената на капитала (изискванията за доходност от осигуряващите капитала, а именно акционерите и кредиторите) са от решаващо значение. Още повече, че в период на криза е икономически и логистично по-лесно да се интензифицира използването на тези инфраструктури, отколкото да се разработват нови инсталации за възобновяема енергия. Инвестициите в изкопаеми горива „често се подкрепят от националните политики, облагодетелстващи краткосрочната енергийна сигурност, в ущърб на по-дългосрочна визия в полза на енергийния преход.

Петролът и газът се ползват със защитата на могъщо лоби

Друга важен фактор трябва да се отбележи в съпротивата срещу промяната. Проидводителите на изкопаеми горива са стабилно установени и не може да се отрече наличието на силно лоби, което води активни кампании за запазване на едно определено статукво. Тези групи упражняват значително влияние върху политиката на държавната власт, за сметка на по-чистите алтернативни енергии, поне в краткосрочен и средносрочен план. Въпреки това, съдейки по стратегическите планове на много играчи в сектора, неизбежният възход на чистата енергия е добре разчетен предвид техните дългосрочни перспективи за развитие. Енергийният преход няма да се осъществи без тях, но остава въпросът какви реални темпове са задали политиците в негова полза.

Въпреки че осъзнаването на екологичните проблеми и необходимостта от борба с изменението на климата насърчават прехода към по-чисти енергийни източници, геополитическите и икономически реалности играят ролята на реваксинация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"