fbpx

Значението на Австрия като врата към Европа за руски газ

Австрийският лидер на пазара на петрол и газ OMV заяви преди дни, че доставките на газ от Газпром може да бъдат спрени във връзка с решение на чужд съд, без да идентифицира случая или контрагентите. Австрия вече е страната от Европейския съюз, която разчита най-много на руски газ, като много други спряха покупките след енергийната криза през 2022 г.

В тази връзка Ройтерс систематизира факти за Австрия като оставаща врата за руски газ към Европа.

Руските газови маршрути

Австрия без излаз на море получава по-голямата част от газа си от Русия, въпреки че се опитва да се отдалечи след десетилетия на зависимост. Германско проучване на DIW показва, че делът на руския газ в годишното потребление на Австрия е 95% в сравнение с 14% в останалата част от ЕС, където руският тръбопроводен газ не е официално забранен.

Австрийският център Баумгартен близо до границата със Словакия получава руски газ през Украйна, заедно с пратки от Норвегия и други страни.

В годините преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. е имало годишни потоци с еквивалент на 390 тераватчаса (TWh) през хъба, по данни на мрежовия оператор Gas Connect Austria.

Австрия може да доставя газ до Чешката република, Италия и Югоизточна Европа и остава жизненоважна точка, след като тръбопроводите в Балтийско море Северен поток 1 и 2 престанаха да функционират, както и обеми през транзитната линия Ямал от Русия през Полша. Русия също продължава да изпраща газ в Румъния и Турция и като втечнен природен газ (LNG) в европейските пристанища.

Транзитният срок през Украйна

Украйна заяви, че не планира да удължи петгодишното споразумение с руския Газпром за транзит на руски газ за Европа, което изтича в края на тази година, нито да подписва друго.

Това накара Австрия и други страни, които получават руски газ по този маршрут, да се подготвят и да разгледат други мерки за заместване на тези загубени доставки.

Министърът на енергетиката на Австрия заяви през февруари, че страната иска да сложи край на зависимостта от руския газ, включително да прекрати дългосрочния договор на OMV за закупуване на газ от Газпром.

Потребление на газ в Австрия

Австрийската енергийна агенция показа национално потребление само в страната от 75 тераватчаса (TWh) през 2023 г., което е спад от 17,5% на годишна база. За сравнение, Германия има 813 TWh миналата година.

ХЪБ функция

Австрийската електронна платформа за търговия с газ е Централноевропейският газов хъб (CEGH).

На своята виртуална точка за търговия, която обслужва 319 участници, CEGH получава номинации от 575,1 TWh през 2023 г., което показва ролята му в дистрибуциите до и от региона.

Степента на оттегляне – пазарен термин, описващ колко пъти газът се търгува, преди да бъде окончателно физически прехвърлен, е средно 4,22 през 2023 г.

Алтернативни доставки

OMV, с национален газов пазарен дял от 40%, заявява, че ще има заместващо покритие за загубени руски газови доставки от собствените си производствени съоръжения в Норвегия и Австрия и световния пазар.

Компанията посочва, че разполага с капацитет за LNG на терминала GATE в Ротердам, достъп до общата платформа за закупуване на газ на ЕС и до всички европейски пазари, както и съответен транспортен капацитет.

Австрийският енергиен регулатор E-Control заявява, че спирането на износа на Газпром е включено в неговите сценарии за доставки през зимата 2024/25 и зимата 2025/26.

Има алтернативни маршрути за внос през Италия и Германия, а австрийските енергийни компании са взели предпазни мерки, когато доставките на руски газ спрат, обобщава Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"