fbpx

„Сложна логистика“ спира потенциални купувачи на нефтохима ни

Спирането на доставките на руски нефт за рафинерията на „Лукойл“ в Бургас от март 2024 година не означава, че компанията губи възможността да снабдява този нефтопреработвателен завод със суровини, е казал пред агенция “Trend” източник, запознат със ситуацията, пише Blacksea-caspia.

Заводът както и преди принадлежи на „Лукойл“, а търговската му структура „Litasco“ просто спря да доставя петрол от руски произход за този завод от март, но доставя петрол от други страни, по-специално от Ирак, Тунис и Казахстан. Никой освен „Litasco“ няма право да снабдява тази рафинерия с нефт“, отбелязва източникът.

Припомня се, че още през декември 2023 година, българският парламент със свое решение ограничи износа на петролопродукти, произведен от руски петрол от 1 януари 2024 г. Освен това решението предвижда преработката на нефт с руски произход в петролната рафинерия на „Лукойл“ (единствената голяма рафинерия в България) в Бургас да приключи на 1 март 2024 година.

Освен това през декември миналата година „Лукойл“ обяви, че планира да преразгледа бизнеса си в България „във връзка с политическите решения на българското ръководство“.

Нефтопреработвателният капацитет на Бургаската рафинерия надхвърля осем до девет милиона тона нефт годишно, като заводът произвежда пълна гама петролни продукти и е основен доставчик на гориво за българския пазар.

България търси купувачи за бургаския нефтопреработвателен завод на Черно море, но няма ясни условия. В момента никоя компания не може да гарантира непрекъснати доставки на нефт за този завод и не е готова да го закупи“, подчертава източникът на Trend.

По отношение на перспективите за доставки на нефт за бургаската рафинерия от „SOCAR Trading“, дъщерно дружество на Държавната нефтена компания на Азербайджан (SOCAR), източникът е отбелязал, че въпреки че SOCAR работи в България от близо година, тя има 10-годишен лиценз само за търговия с природен газ, а не с петрол.

„Litasco“ има монополно право върху снабдяването на бургаската петролна рафинерия със суровини. Що се отнася до „SOCAR Trading“, тя може да продава природен газ на българските потребители от различни източници, включително от Азербайджан“.

Става ясно, че макар България да разглежда SOCAR като един от потенциалните купувачи на Бургаската петролна рафинерия, азербайджанската страна се притеснява от сложната логистика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"