fbpx

Над 42 млн. лева е бюджетът за изграждане на зарядни станции по пътищата у нас

Бюджетът за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата е 92 млн. лв., от които 42,4 млн. лева са предвидени за изграждане на станции за електромобили по магистралите и пътищата, част от мрежата. А с други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата за обществен транспорт.

Това заяви в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседание на Комитета за наблюдение на Програма „Транспортна свързаност“, като уточни, че са готови и критериите по процедурата за изграждането на зарядните станции.

За първи път в Програма „Транспортна свързаност“ се излиза от рамката на първите два програмни периода и вече няма да се работи само с предварително определени проекти и бенефициенти. Това важи за двете грантови схеми за подпомагане на съществуващите интермодални оператори и за изграждане на зарядна инфраструктура за електромобили и в пристанищата“, добавя министърът, цитиран от транспортното ведомство.

Припомняме, по данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили България е сред страните в ЕС с най-малък дял изградени зарядни станции спрямо продадените електрически автомобили на пазара.

В подкрепа на зеления транспорт и намаляването на вредните емисии са и проектите за увеличаване на капацитета на пристанищните терминали. Осигурена е финансова помощ по проект на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за капитално драгиране в пристанище Бургас. Той е на стойност 70 млн. лева и предвижда удълбочаване на акваторията на част от пристанищен терминал Бургас-запад. Това ще позволи безопасно влизане и акостиране на по-големи кораби и ще създаде предпоставки за развитието на терминалите и увеличаване на капацитета им.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"