fbpx

ЕЦБ предупреди, че няма да е лесно постигането на 2% инфлация в еврозоната

Представители на Европейската централна банка предупредиха, че последният етап от понижаването на инфлацията до 2% може да бъде особено труден, но изразяват увереност, че политиката работи по предназначение, дори някои от тях виждат място за допълнително облекчаване на лихвите през 2024 г., съобщава Ройтерс.

Припомняме, вчера ЕЦБ намали лихвените проценти от рекордно високите им нива, но се въздържа от обещание за допълнително облекчаване на политиката на банката, след като данните за инфлацията и растежа на заплатите през последните седмици надхвърлиха очакванията й, което показва, че ще й трябва още повече време, за да изпълни целта си за нивото на инфлацията. Припомняме, предварителните оценки на Евростат сочат, че годишната инфлация през май леко ще се покачи до 2,6% от 2,4 през април.

Най-голямото предупреждение може би дойде от Германия относно предположенията, че големият скок на заплатите тази година е бил еднократен.

Очаква се договорените заплати да нараснат особено рязко тази година и да продължат да отбелязват силен растеж след това“, изтъкват от Бундесбанк, като добавят, че инфлацията се е оказала упорита, особено в случая на услугите.

Повишаването на заплатите увеличава разполагаемите доходи и по този начин оказва натиск върху цените, особено в чувствителни към заплатите сектори като услугите. Шефът на Бундесбанк Йоахим Нагел заявява, цитиран от агенцията, че понижението на лихвите в четвъртък не е преждевременно, предвид напредъка на инфлацията, но също така казва, че ЕЦБ няма да действа на автопилот за по-нататъшни намаления на лихвите.

Австриецът Робърт Холцман, единственият, който се противопостави на намалението в четвъртък, заяви, че инфлацията е по-стабилна от прогнозите на ЕЦБ, така че банката трябва да действа по-предпазливо в бъдеще.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос прогнозира, че инфлацията все още може да се повиши от настоящите нива, преди да спадне обратно до 2% към края на следващата година, което ще затрудни следващите няколко месеца.

Ще има месеци, когато инфлацията може дори леко да се ускори, но ние сме убедени, че следващата година тя ще се сближи с целта“, коментира той пред испанската радиостанция Onda Cero. „Следващите месеци няма да са лесни„, убеден е Гиндос.

Според някоиМакар тази година може да има място за допълнително облекчаване. На въпрос дали е възможно по-нататъшно облекчаване на паричната политика тази година, Симкус от Литва посочва: „Ако икономиката се развива според прогнозите, мисля, че да“.

От своя страна пазарите виждат между едно и две намаления тази година и общо четири намаления до следващата година на лихвата по депозитите от 3,75%. Икономистите твърдят, че всеки процент от или над 3% ограничава икономическия растеж, така че политиката на ЕЦБ ще продължи да възпира икономиката и през следващата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"