fbpx

Русия променя структурата на износа си, Путин иска ръст на неенергийните продукти

Структурата на руския износ се променя, до 2030 г. нересурсният неенергиен дял трябва да нарасне с поне две трети спрямо 2023 г., e заяви руският президент Владимир Путин на пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум, съобщава ТАСС.

Увеличиха се доставките на готова високотехнологична продукция“, описва той промените в структурата на износа на Русия и Евразийския икономически съюз, изтъквайки, че това ще бъде подкрепяно активно.

Не говорим само за увеличаване на експортните доставки в тонове, в кубични метри, в единици готова продукция, ние говорим за стоки с висока добавена стойност“, уточнява Путин.

В същото време става ясно, че ставката на данъка върху доходите за руските ИТ компании става 5%, като тя ще бъде валидна до 2030 г. Това е много по-ниско от действащите данъчни ставки в Русия, но на практика е увеличение, тъй като в момента ИТ индустрията е освободена от подоходен данък.

Международен икономически форум в Санкт Петербург се провежда от 5 до 8 юни, като темата е: „В основата на един многополюсен свят е формирането на нови точки на растеж“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"