fbpx

Рафинериите в САЩ с рекордно производство на самолетно гориво в очакване на висок летен пик

Американските рафинерии произвеждат в момента гориво за самолети с най-бързите темпове от пандемията насам, показват правителствени данни, цитирани от Ройтерс. Стремежът е да се справят с прогнозите за рекордни въздушни пътувания това лято.

Нетното производство на реактивно гориво на американските рафинерии е достигнало около 1,9 милиона барела на ден (bpd) миналата седмица, с 8% повече от същото време на миналата година и най-високото общо седмично количество от януари 2020 г., показват данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Правителствени агенции и туристически групи се подготвят за рекорден брой пътници на летищата през лятото, повишавайки за първи път потреблението на самолетно гориво над пика си преди пандемията. Очакванията са рекордните 5,74 милиона души да летят до своите дестинации около празника 4 юли.

Глобалното търсене на реактивно гориво вече надхвърля нивата си отпреди пандемията за първи път, според анализ на JPMorgan, публикуван тези дни.

Средното четириседмично търсене на реактивно гориво в САЩ от 1,75 милиона барела на ден през последната седмица също е най-високото за този период от 2019 г., според данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

По-високото производство на рафинериите би трябвало да помогне за поддържането на достатъчно добро снабдяване на пазара, за да отговори на очакваното нарастване на търсенето през празниците, посочва Матиас Тогни, основател на фирмата за енергийни изследвания Galpon Shipping & Trading.

Американските рафинерии са добавили над 2 милиона барела реактивно гориво към складовете си от началото на годината. Това прави запасите от 41,95 милиона барела до 14 юни, с 2% повече от миналата година и в съответствие със средната сезонна стойност за последните пет години.

Вътрешните самолетни билети около празника 4 юли са с 2% по-ниски в сравнение с миналата година, въпреки че програмата за проследяване на полети Airportia показа, че общите полети в САЩ са се увеличили с 1% спрямо миналата година.

Airportia са проследили 30 264 полета в САЩ в четвъртък, което е увеличение от 7,2% спрямо същия период на миналата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"