fbpx

Нараства доверието на европейците в общата търговска политика на ЕС

Третия Евробарометър за международната търговия показва, че повече от шест на всеки десет европейци смятат, че се възползват от международната търговия. Това е увеличение в сравнение с последното проучване от 2019 г.

Според проучването европейците оценяват ползите от международната търговия, като по-широк потребителски избор и по-достъпни продукти. Освен това има силна подкрепа за ролята на ЕС в световната търговия, силен интерес към мобилизиране на търговската политика за по-широки ползи за обществото и критично осъзнаване на стратегическите императиви, породени от геополитическото напрежение.

Подкрепата за централната роля на ЕС при преговорите и защитата на интересите на държавите членки остава силна: 74 % от европейците са съгласни, че ЕС е по-ефективен в защитата на търговските интереси на държавите членки, отколкото държавите членки, действащи самостоятелно.

Също така, внушителните 82% от гражданите на ЕС вярват, че се нуждаем от международни търговски правила, за да поддържаме равни условия. Доверието в ЕС да провежда своята търговска политика прозрачно и открито също отбеляза значителен прилив, което предполага нарастващо доверие в способността на ЕС да управлява отговорно все по-сложния глобален търговски пейзаж.

На въпрос за най-важната причина ЕС да използва търговска политика, различна от насърчаването на търговията на ЕС със страни извън ЕС, здравето и безопасността на потребителите се разглеждат като основен приоритет. Всъщност гражданите очакват търговската политика на ЕС да защитава здравето (35%), националната сигурност (27%) и чувствителните технологии (18%). Тази тенденция показва осъзнаване на значението на търговията за по-широката икономическа сигурност, както и подкрепа за увереността като ключова цел на търговската политика на ЕС.

Изтъква се, че резултатите от този Евробарометър биха дали информация, полезна за дискусиите относно бъдещето на търговската политика на ЕС при новата Комисия, която следва да бъде избрана след отминалите избори за Европейски парламент.

В България проучването на Евробарометър е проведено от 12 януари до 4 февруари 2024 сред 1 037 души.

Редица общи мнения за ЕС се споделят и у нас. Пример е, че 74% от българите също смятат, че ЕС е по-ефективен, защитавайки търговските интереси на своите държави членки в световен мащаб, отколкото са ефективни държавите членки на ЕС, ако действат самостоятелно.

Също така 60% са убедени, че имат полза от външната търговия на ЕС. А на въпроса защо е тази полза, най-висок процент от интервюираните 62% смятат, че защото има по-голям избор за потребителите.

Най-много сред българите 59% смятат, че ЕС провежда търговската си политика по открит и прозрачен начин.

Отново най-много (50%) смятат, че сред основните приоритети на търговската политика на Европейския съюз през следващите години трябва да бъде потребителите да получат най-широк избор от продукти и услуги на най-ниски цени.

29% от българите смятат, че ЕС не трябва да увеличава митата върху вносните стоки, защото това би повишило цените за потребителите и предприятията. По тази тема други 26% са на мнение, че ЕС трябва да увеличи вносните мита, само ако други страни увеличат своите вносни мита върху износа на ЕС 26

Най-висок процент – 36, смятат, че при геополитическо напрежение ЕС трябва да гарантира, че европейските компании могат да купуват суровини от много различни източници и да не зависят от конкретни държави.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"