fbpx

Киберсигурност: защо Google дава $23 млрд. за стартъпа Wiz

Според Wall Street Journal, Google е в процес на придобиване на Wiz, американска стартираща копмания за киберсигурност, за 23 милиарда долара. В най-голямата си финансова операция от 2012 г. насам технологичният гигант отбелязва амбициите си за растеж в сферата на облачните технологии – пазар, доминиран от Amazon Web Services и Microsoft Azure, пише Франсоа Мананс в коментар за latribune.fr…

Какъв обрат! През май нюйоркският стартъп Wiz завърши пълния цикъл от финансиране от един милиард долара, което доведе до взривно повишаване на оценката му на 12 милиарда долара, едва четири години след създаването му. Обявената цел: осъществяване на външен растеж чрез закупуване на други стартиращи компании, което да доведе до консолидирането на мястото му в киберсигурността на облачните среди, тоест отдалечените сървъри, където компаниите управляват своите данни. Но огромният чек от Google, предложен три месеца по-късно, за повече от 23 милиарда долара, може да промени намеренията му, според Wall Street Journal. Технологичният гигант му предлага изкупуване или, на финансов жаргон, излизане през парадния вход.

Следователно, за да придобие стартъпа, Google би бил готов да плати двойно повече от предишната оценка на младата компания. Тази цена е 46 пъти по-висока от настоящия оборот на Wiz, което прави офертата „неустоима“ за акционерите на компанията… Каква е причината за тази на пръв поглед нереална оферта? Wiz ще се превърне в основен градивен елемент в предлагането на облачни услуги от страна на Google и ще ги направи конкурентноспособни на Amazon Web Services и Microsoft Azure, които заемат твърдо първите две места на пазара.

Главозамайващ възход

Като символ на развитието на сектора на киберсигурността, Wiz предлага платформа, която обхваща не по-малко от тринадесет продукта. Тяхната роля: „разкриване, предотвратяване и разследване“ на киберзаплахи, насочени срещу облачни среди, тоест срещу дематериализираните информационни системи на компаниите. С масовата миграция на данни с висока стойност към облака (сървъри, разположени в големи центрове за данни), се появиха нови проблеми със сигурността, особено при управлението на потоците от данни. За компаниите вече не става дума само за защита на работните станции на техните служители. Те също така трябава да се грижат за защитатата на делокализираните информационни пространства, където се съхраняват колосални обеми от данни.

Основан от четирима бивши офицери от израелската армия – страна, известна с постиженията си в областта на киберсигурността и неизчерпаем източник на висококвалифицирани кадри – които преди са работили в Amazon Web Services, концепцията на Wiz се базира на принципа, че облачните среди се нуждаят от допълнително ниво на киберсигурност, в сравнение с тази, която се предлага от основните компании в сектора. И тя бързо убеди потребителите. Според данните на Wall Street Journal, нюйоркският стартъп надхвърли символичната граница от 100 милиона долара годишен оборот едва 18 месеца след създаването му през 2020 г. Три години по-късно тази цифра се повиши до 350 милиона долара и вече надхвърли 500 милиона долара през текущата година. Накратко: младата компания поглъща с голяма скорост пазара и вече е убедила повече от 40% от 500-те най-големи американски компании, като сред нейните клиенти са имена като Morgan Stanley и Mars.

Ролята на регулаторите

Сделката ще разтърси технологичния сектор, който, като изключим изкуствения интелект, предлага малко възможности за стартиращи фирми. Последните IPO-та на технологични акции, като това на Reddit, се оказаха доста сложни и засиленият надзор от страна на регулаторите, като се започне с американската FTC (Федерална търговска комисия), обезсърчи някои операции. Но с удвоена възвръщаемост на инвестициите за инвеститорите на Wiz – Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture Partners и Thrive Capital и основния акционер Sequoia Capital – поглъщането от Google би било много положителен сигнал за сектора.

Остава обаче споразумението да премине контрола на регулаторите и интегрирането на продуктите на Wiz в Google Cloud ще бъде внимателно наблюдавано. Компанията вече има две висящи дела в американските съдилища, отнасящи се до нейния монопол (повече от 90% дял) на пазара за търсене онлайн и до обвиненията в нелоялни практики на нейния рекламен пазар. Но, според New York Times, придобиването на Wiz има добри шансове да се осъществи. Това би било облекчение за инвеститорите в сектора на информационните технологии, след като Adobe трябваше да отмени покупката на стартъпа Figma за $20 милиарда, а Microsoft имаше големи затруднения с придобиването на Activision-Blizzard.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"