fbpx

Реекспортът за Русия удря данъчните приходи на Армения

Преди дни арменската служба на радио „Свобода“ публикува анализ на растежа на арменската икономика през изминалата година, който ясно показа на какво всъщност се дължи значителният ръст: само на реекспорта на европейски стоки за Русия.

Френското онлайн издание „La Gazette du Caucase“ в отговор на този анализ в своя статия, цитирана от Blacksea-Caspia, задава въпроса: къде гледа Франция?

От една страна, Париж е категорично против реекспорта на стоки за Русия, но от друга страна сякаш си затваря очите заради това, че става дума за неговите „приятели“.

Тази ситуация доведе до друг проблем – намаляване на данъчните приходи. По последни данни Комисията по държавните приходи на Армения е събрала с цели 300 милиона американски долара по-малко от предвиденото в държавния бюджет за 2024 година.

В резултат на това, данъчните приходи на арменското правителство са доста под целевия показател, определен за първата половина на тази година, което потапя страната в задълбочаваща се икономическа криза. Това се обяснява с обстоятелството, че страната произвежда малко, а политиката, следвана от националистическите екстремисти, я изолира от нейните съседи, икономическият обмен с които спря“, се казва в статията.

Авторите основателно стигат до извода, че нормализирането на отношенията с Азербайджан изглежда единственият изход от икономическата криза за Армения.

Четири години след края на Втората Карабахска война, Армения все още не участва в значими регионални икономически проекти. Двигателят на икономическия растеж на Армения не е Франция, а Русия. Арменските власти трябва да разберат, че мирното споразумение с Баку е най-доброто решение за икономическо възстановяване. Това би отворило възможности за присъединяване към големи регионални проекти – транзитни, енергийни и много други. Важно е да се помни, че всички те са свързани с Азербайджан. Но остава въпросът – ще позволи ли Париж?

 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"