fbpx

Е-метанът – алтернатива на природния газ?

Признавайки нарастващото значение на газовете с ниски емисии (включително биометан, водород с ниски емисии и е-метан), Международната агенция по енергетика е разработила програма за газове с ниски емисии, за да следи отблизо развитието на пазара в тази сфера и да улесни диалога между нововъзникващите производители и потребителите. Тази работа е подкрепена от Програмата за чисти енергийни преходи, водещата инициатива на МАЕ за трансформиране на световната енергийна система за постигане на сигурно и устойчиво бъдеще за всички.

Агенцията обръща внимание към е-метана, който се произвежда чрез комбиниране на водород с ниски емисии с въглеродни ресурси и има почти идентични химични и физични свойства с природния газ. Смята се, че електронният метан има потенциала да допринесе за декарбонизацията на газовите мрежи, без да е необходимо преоборудване на съществуваща газова инфраструктура, като приемни терминали за LNG, танкери за LNG, газопроводи и потребителско газово оборудване.

Е-метанът има и широка гама от възможности за съхранение. Освен в солни пещери, той може да се съхранява и в порести образувания в газообразна форма и в резервоари за съхранение на LNG. Като такъв е-метанът може да играе ключова роля при посрещането на сезонни или краткосрочни промени в търсенето на енергия. Освен това е-метанът може да даде възможност за свързване на бъдещи мрежи за метан и водород, т.е. излишъкът от водород може да се преобразува в синтетичен метан, преди да бъде инжектиран в метановата система.

В същото време експертите изтъкват, че сложната верига на стойността, която е в основата на производството на е-метан, прави повишава както инвестиционните, така и оперативните разходи. Те се оценяват на пет до двадесет пъти по-високи от текущите спот цени на азиатския LNG. Високите производствени разходи за е-метан изискват по-нататъшно технологично развитие и политическа подкрепа, включително чрез по-тесен диалог между бъдещи производители и потребители.

Международната агенция по енергетика изтъква ангажираността си да подпомогне идентифицирането на варианти на политики, които да позволят създаването на жизнеспособни бизнес модели и да улеснят диалога между нововъзникващи доставчици и купувачи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"