fbpx

Петролни пазарни гимнастики и прогнози за спад на търсенето

Предлагаме докладът на Международната агенция по енергетика Oil Market (OMR), който е един от най-авторитетните и навременни източници в света на данни, прогнози и анализи за глобалния пазар на петрол – включително подробни статистики и коментари относно предлагането, търсенето, запасите, цените и дейността по рафиниране на петрол, както и като търговия с петрол за IEA…

Изведените от агенцията акценти са:

  • Глобалното търсене на петрол се увеличи с 870 kb/d (хиляди барела на ден) през 2Q24, като свиването в Китай ограничава печалбите. Очаква се търсенето да нарасне с по-малко от 1 mb/d (млн. барела дневно) както през 2024 г., така и през 2025 г. Това е до голяма степен непроменено спрямо доклада от миналия месец и е много по-бавно от миналогодишния растеж от 2,1 mb/d, тъй като сравнително слабите макроикономически двигатели излизат на преден план. Световното предлагане нарасна с 230 kb/d до 103,4 mb/d през юли, тъй като значителното увеличение на ОПЕК+ повече от компенсира загубите от страни извън ОПЕК+. Годишните печалби се ускоряват от 730 kb/d през 2024 г. до 1,9 mb/d през 2025 г. Производството извън ОПЕК+ се увеличава с 1,5 mb/d тази и следващата година, докато ОПЕК+ може да спадне със 760 kb/d през 2024 г., но да нарасне с 400 kb/ d през 2025 г., ако доброволните съкращения останат в сила.
  • Прогнозите са производителността на глобалните рафинерии да се увеличи с 840 kb/d до 83,3 mb/d през 2024 г. и с 600 kb/d до 83,9 mb/d през следващата година. Слабостта на маржа продължава да натежава върху скоростта на обработка, като се очаква продажбите в Китай да намалеят на годишна база. Маржовете спаднаха допълнително през юли в Европа, но се повишиха в Сингапур и по крайбрежието на Персийския залив на САЩ, водени от по-силните пукнатини на нафтата и бензина.
  • Глобалните наблюдавани петролни запаси са намалели с 26,2 mb през юни, след четири месеца на изграждане на обща стойност 157,5 mb. Запасите на брега на ОИСР намаляха с 19,5 mb, но бяха компенсирани предимно от увеличение със 17,5 mb в страни извън ОИСР. Коефициентът петрол върху вода се понижи за трети пореден месец с 24,2 mb. Запасите в индустрията на ОИСР са намалели с 21 mb, до голяма степен в съответствие със сезонната норма.
  • Фючърсите на суровия петрол Brent се сринаха с $6/bbl през юли, тъй като поредица от слаби макроикономически данни предизвикаха широки настроения за избягване на риска на финансовите пазари, надделявайки над ескалиращите враждебни действия в Близкия изток. Времевите спредове за предния месец останаха устойчиви на фона на падащите фиксирани цени, отразяващи напрегнатия пазар в Атлантическия басейн. Към момента на писане Брентът се търгуваше на около $80/барел.

Пазарна гимнастика

Петролните пазари показаха олимпийски нива на волатилност през последните седмици. Референтните цени на суровия петрол паднаха рязко през юли и началото на август, тъй като неочаквани икономически данни извадиха пазара от равновесие. Въпросите за здравето на глобалната икономика се появиха отново, тъй като Япония увеличи лихвените проценти, предизвиквайки обръщане на сделките с йени, перспективите на Китай се влошиха и наемането на служители в САЩ се забави през юли. Но постоянното геополитическо напрежение в Близкия изток и някои относително положителни макроикономически данни подкрепиха слабостта на петролните фючърси, като цените се повишиха през втората седмица на август. Нещо повече, съкращенията на ОПЕК+ също затягат физическите пазари, вдигайки North Sea Dated до премия от $2/bbl спрямо договора за ICE за предния месец. Към момента на писане фючърсите на ICE Brent се търгуваха на около $80/bbl, спад с повече от $6/bbl от началото на юли.

Нашите перспективи за глобалното търсене на петрол са до голяма степен непроменени спрямо доклада от миналия месец, с прогнозиран растеж от малко по-малко от 1 mb/d както през 2024 г., така и през 2025 г. Въпреки това става очевидна значима промяна. През юни търсенето на петрол в Китай се сви за трети пореден месец, водено от спада на промишлените суровини, включително за нефтохимическия сектор. Предварителните данни за търговията сочат допълнителна слабост през юли, тъй като вносът на суров петрол падна до най-ниското си ниво от строгите блокировки през септември 2022 г. За разлика от това, търсенето в развитите икономики, особено на бензин в САЩ, показва признаци на засилване през последните месеци. Икономиката на САЩ, където се потребява една трета от глобалния бензин, се представи по-добре от конкурентите си, като устойчивият сектор на услугите подкрепя изминатите километри. В резултат на това потреблението на петрол в ОИСР се обърна от годишно свиване с 300 kb/d през 1Q24 до ръст от 190 kb/d през второто тримесечие.

Въпреки значителното забавяне на растежа на търсенето на петрол в Китай, ОПЕК+ все още не е посочила кога ще реализира плана си за постепенно отменяне на доброволните съкращения на производството, започващи през четвъртото тримесечие. Съвместният министерски комитет за наблюдение (JMMC) обаче повтори на 1 август, че групата може да спре или да отмени решението си в зависимост от преобладаващите пазарни условия. Текущите ни баланси предполагат, че дори тези съкращения да останат в сила, глобалните запаси биха могли да нараснат със средно 860 kb/d през следващата година, тъй като предлагането извън ОПЕК+ се увеличи с около 1,5 mb/d през 2024 г. и отново през 2025 г. повече от покриване на очаквания растеж на търсенето . Американският квартет на Съединените щати, Гвиана, Канада и Бразилия осигурява три четвърти, или приблизително 1,1 mb/d, печалби от предлагането извън ОПЕК+ през всяка от двете години.

Засега предлагането се бори да поддържа темпото на пиковото лятно търсене, което насочва пазара към дефицит. В резултат на това глобалните запаси претърпяха удар. След четири месеца на печалби през юни петролните запаси спаднаха с 26,2 mb. Запасите от суров петрол спаднаха с 40,9 mb. Междувременно петролните продукти се повишиха с 14,8 mb, подкрепени от големите натрупвания на LPG в САЩ. Предварителните данни от юли показват, че тази тенденция продължава, като общите запаси намаляват отново, тъй като запасите от суров петрол губят още повече, докато петролните продукти отбелязват печалби. Тази динамика свива маржовете на рафинериите, потенциално подготвяйки бранша за смущения и промяна в дейността на рафинериите през следващите месеци.

244111921722mz




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"