fbpx

Петролът рязко поевтиня до най-ниски нива от декември

Цените на петрола паднаха с повече от 3%, след като Bloomberg News съобщи, че предстои сделка за разрешаване на спор, който спря либийското производство и износ, тласкайки цените до най-ниските си нива от началото на годината, отбелязва Ройтерс.

Новината за по-голямо предлагане на суров петрол, което вероятно се връща на пазара, идва в момент, в който цените вече са спаднали поради очакванията, че търсенето е подбито заради бавния икономически растеж в Китай.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха с $3,08, или 4%, до $74,44 за барел в 13:33 GMT, най-ниското ниво от декември. Фючърсите на West Texas Intermediate, които не се установиха в понеделник поради празника на Деня на труда в САЩ, паднаха с $2,55, или с 3,5%, до $71,00 – най-ниското им ниво от януари.

Припомня се, че износът на либийски петрол в големите пристанища беше спрян в понеделник и производството беше ограничено в цялата страна, продължавайки противопоставянето между съперничещи политически фракции относно контрола върху централната банка и приходите от петрол.

Либийската национална петролна корпорация (NOC) обяви форсмажорни обстоятелства на петролното находище El Feel от 2 септември. Общото производство е спаднало до малко повече от 591 000 барела на ден (bpd) към 28 август от близо 959 000 барела на ден на 26 август. Производството е било около 1,28 милиона барела на ден на 20 юли, посочва Ройтерс по данни от либийския пазар.

В същото време Китай съобщи, че новите експортни поръчки са спаднали през юли за първи път от осем месеца и че цените на новите жилища са се повишили през август с най-слабия си темп тази година.

Освен това се очаква част от предлагането да се върне на пазара, тъй като осем членове на ОПЕК и ОПЕК+, са планирани да увеличат добива със 180 000 барела на ден през октомври. Планът вероятно ще е дълготраен, независимо от притесненията за търсенето, казаха източници от индустрията.

„Остава да се види колко ниско могат да паднат цените, преди ОПЕК+ да реагира, тъй като повечето членове на картела се нуждаят от цени над настоящите нива, за да се доближат до балансиращи бюджети“, казва анализаторът на Panmure Liberum Ашли Келти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"