fbpx

До две години очакваме нови влакове от „Шкода“

Служебният министър на транспорта Красимира Стоянова подписа договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака с консорциума „Шкода Транспортейшън и Шкода Вагонка“.

По думите й, този договор за доставка на нови влакове е съществена крачка в развитието на националната железница и на жп транспорта като цяло. „Надявам се това да не е последният договор, който да даде съществено развитие на българската железница“, коментира Стоянова.

Присъстващият на подписването служебен премиер Димитър Главчев припомни, че нови влакове не са купувани от 20 години и изтъкна, че има възможност с анекс да се купят още 5 мотрисни влака. Премиерът Главчев посочи още, че средствата се осигуряват от Плана за възстановяване и устойчивост.

Стойността на договора за подвижния състав е 511,4 млн. лева, а срокът за доставка на влаковете е 2 години. Мотрисите ще обслужват пътниците по най-дългите жп направления в страната – София-Бургас, София-Варна и София-Русе. В договора за доставка са включени поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал. Подвижният състав е с капацитет от минимум 300 седящи места и скорост до 160 км/ч.

Днешното подписване се случва след три провалени обществени поръчки заради липса на пари, неспазване на срокове и условия по договорите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"