fbpx

Русия намалява зависимостта на бюджета от нефтогазовите приходи

В руската Държавна дума е внесен проектът за бюджетите на Русия за следващите три години. За 2025-та са предвидени 40,296 трилиона рубли приходи и 41,469 трилиона рубли разходи (над 410 млрд. евро), при разчетен дефицит от 0,5%, съобщава ТАСС.

За отбрана за следващата година са предвидени 13,5 трилиона рубли, или над една трета от всички планирани разходи.

Руският финансов министър Антон Силуанов коментира, че делът на приходите от нефт и газ в руския бюджет през 2025 г. ще бъде 27%, като по този начин зависимостта от нефт и газ намалява, уточнява той в интервю за телевизионния канал „Россия-24“, цитирано от ТАСС.

Делът на приходите от петрол и газ през следващата година ще бъде по-малко от 30%, по-точно, според нашите изчисления – 27%. Това е по-ниско, отколкото през всички предходни години. И това е добре. Ние се отдалечаваме от нефтогазовата зависимост в бюджетните ни приходи, това създава по-голяма устойчивост за бюджетен дизайн“, заявява Силуанов. Според него делът на доходите, получени от нефтения и газовия сектор, постепенно ще намалява.

В същото време в обяснителната записка към проекта на федералния бюджет се посочва, че намаляването на данъка върху добива на газ ще доведе до спад на приходите от нефт и газ от руския бюджет по тази позиция през 2025 г. с почти 440 милиарда рубли.

Спадът на приходите от нефт и газ през 2025 г. спрямо 2024 г. се дължи главно на промените в законодателството по отношение на данъка за добив на газ. По-нататъшното намаляване на прогнозираните приходи е свързано с намаляване на цените на петрола и промяна в структурата на въглеводородите обемите на производство и преработка, с едновременния положителен ефект от промените в изчисляването на амортизационния компонент на акциза за петролни суровини, предназначени за преработка“, се посочва в документа, цитиран от ТАСС.

По този начин приходите от данък за добив на газ през 2025 г. трябва да възлязат на 1,008 трилиона рубли в сравнение с 1,448 трилиона рубли през 2024 г., през 2026 г. – 1,071 трилиона рубли, през 2027 г. – 1,132 трилиона рубли.

В приложението към обяснителната бележка се посочва обаче, че намалението на приходите от нефт и газ поради планираната промяна в законодателството относно данъка върху добива на газ ще възлезе на 550 милиарда рубли през 2025 г. и 50 милиарда рубли през 2026 г. Общо това възлиза на 600 милиарда рубли, което съответства на годишното събиране на увеличения данък за добив на полезни изкопаеми за Газпром в периода 2023-2025 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"