fbpx

Индия увеличава вноса на руски петрол

Вносът на руски петрол от Индия е нараснал 6,4% през септември спрямо предходния месец август, сочат данни на анализаторската компания Kpler, цитирана от The Indian Express и ТАСС.

Обемите през септември са достигнали до 1,88 млн. барела дневно, което представлява над 40% дял от общия внос на Индия.

Тъй като повечето петролни рафинерии, които са в процес на поддръжка, се очаква да започнат да работят от октомври, се отбелязва този скок на вноса, обясняват анализатори. Според ръководителя на отдела за анализ на петрола Kpler Виктор Катона мнозина са очаквали, че Индия ще намали покупките от Руската федерация, но това не се е случило. Той отбеляза, че вносът на петрол от Русия може да се увеличи още повече. Това се дължи на факта, че индийските рафинерии ще сключат дългосрочни сделки за доставка на руски енергийни ресурси за следващата година.

Индия е третият по големина потребител на петрол в света с висока степен на зависимост от внос от над 85%. Както подчерта индийското издание, републиката е „изключително чувствителна“ към цените на петрола. Въпреки че отстъпките за гориво от Руската федерация намаляват с времето, индийските нефтопреработвателни компании все още проявяват интерес към закупуването му. Предвид големите обеми на внос, дори по-ниските нива на отстъпки водят до значителни спестявания, посочва изданието.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"