fbpx

Фиктивни земеделци: Не намаляват опитите за неправомерно получаване на социални плащания

Няколко кокошки и две лехи пипер в двора – 2 години майчинство? Не става!“ – това е един от казусите, с които се е сблъскало поделението на НОИ в Хасково, представен в новия бюлетин на института.

С разкритата практика за регистрация на лица, които не пребивават трайно на територията на България, през годините са се установили и много случаи на лица, регистрирали се като земеделски стопани. Те обаче отглеждат минимален брой кокошки или плодове и зеленчуци в двора на къщата си и по този начин не отговарят на условията от Допълнителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване на регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители, които следва да бъдат изпълнени кумулативно:

  • да произвеждат растителна и/или животинска продукция, предназначена за продажба, и да са регистрирани по установения ред;
  • да е налице подадена декларация по чл. 1, ал. 3 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица;
  • да е започнало упражняване на трудова дейност по чл. 4 от КСО от датата, от която декларират, че ще се осигуряват за риска „общо заболяване и майчинство“;
  • да са внесени дължимите осигурителни вноски.

Зачестяват и случаите на подадени заявления за парични обезщетения за безработица (ПОБ) от лица с краткотрайна заетост в друга държава и по тази причина в хасковското териториално поделение е създаден „Регистър на лицата, подали заявления за ПОБ след работа в друга държава – членка на ЕС, с продължителност на трудовата дейност по-малка от 6 месеца“, с цел задълбочен анализ на тези документи.

От началото на годината до 30 юни 2024 г. в регистъра са вписани 72 лица с декларирани осигурителни периоди във Франция, Нидерландия, Ирландия и Белгия с най-кратка продължителност от 3 дни. За всички лица се извършва справка за задгранични пътувания от Областната дирекция на МВР, при необходимост се изпращат и писма за по-детайлна информация до други институции и допълнителни запитвания до компетентните институции на другите държави за потвърждаване дали в действителност тези българи са упражнявали законна трудова дейност там. Налице са случаи и на лица, които са упражнявали продължителна дейност във Великобритания, след което работят в държава членка за кратък период.

С оглед предотвратяване на неоснователни плащания по подадени заявления за отпускане на ПОБ от лица с прекратена последна заетост в държава членка на ЕС, които имат настоящ адрес в държава извън ЕС, преди извършване на преценка за правото на ПОБ и след извършена справка в Национална база данни „Население” на Главна дирекция ”Гражданска регистрация и административно обслужване” се изисква информация за постоянен и настоящ адрес за лицето, съпруг/съпруга и непълнолетни деца от съответните общини и справка за задгранични пътувания от ОД на МВР.

Така след събирането на данни от чужди компетентни институции и извършени справки в български институции и след извършена прецизна преценка на правото на ПОБ, в периода от 1 януари 2023 г. до 30 юни 2024 г. са издадени разпореждания за отказ на:

  1. 62 лица с подадени заявления след трудова дейност в Германия;
  2. 12 лица с подадени заявления след трудова дейност в Нидерландия;
  3. 4 лица с подадени заявления след трудова дейност в Кипър;
  4. 2 лица с подадени заявления след трудова дейност в Италия;
  5. 3 лица с подадени заявления след трудова дейност в Ирландия.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"