fbpx

България сред десетте страни с най-ниска инфлация в ЕС

Годишният процент на инфлация в еврозоната е 1,7% през септември 2024 г., което е спад от 2,2% през август. Година по-рано процентът беше 4,3%. В Европейския съюз инфлацията е 2,1% през септември 2024 г., което е спад от 2,4% през август. Година по-рано процентът е 4,9%, сочат данните на Евростат.

Най-ниски годишни нива са регистрирани в Ирландия (0,0%), Литва (0,4%), Словения и Италия (и двете по 0,7%). Най-високи годишни темпове са отчетени в Румъния (4,8%), Белгия (4,3%) и Полша (4,2%). В сравнение с август 2024 г. годишната инфлация се понижава в двадесет държави членки, остава стабилна в две и се повишава в пет – Чехия, Хърватия, Литва, Полша и Португалия.

България е сред страните със спад на годишната инфлация, като с 1,5% за септември сме под нивата на еврозоната и ЕС и сред 10-те страни с най-ниска инфлация в съюза. Въпреки това обаче все още не сме близо до покриване на инфлационния критерий за влизане в еврозоната.

През септември най-високият принос за годишната инфлация в еврозоната идва от услугите (+1,76 процентни пункта, п.п.), следвани от храни, алкохол и тютюн (+0,47 п.п.), неенергийни промишлени стоки (+0,12 п.п.) и енергия (-0,60 п.п.).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"