fbpx

ESG: Митове и реалности за „новия капитализъм“

Стивън Глоуберман, старши сътрудник и председател на Катедра Addington в областта на измерванията във Fraser Institute, представя сборник със свои есета, разглеждащи различните аспекти от идеите на привържениците на ESG, изтъквайки първо някои от акцентите по темата:

  • Акронимът ESG означава набор от екологични, социални и управленски инициативи, които критиците на акционерния капитализъм смятат, че публичните компании трябва да прилагат доброволно, за да подобрят благосъстоянието на обществото.
  • Съпътстващо развитие е текущата покана за инвестиране в ESG от страна на регулаторите на ценни книжа и професионалните инвестиционни мениджъри.
  • ESG (или устойчивото) инвестиране има за цел да предостави стимули на компаниите да бъдат по-социално отговорни. По-конкретно, до степента, в която инвеститорите предпочитат „зелените“ компании в сравнение с „кафявите“ компании, финансовият капитал ще тече към първите и далеч от вторите в свят, в който са налични инвестиционни възможности на ESG.
  • Има две широки школи защо компаниите и техните инвеститори трябва да възприемат корпоративни и инвестиционни стратегии с интензивно ESG.
  • Едните твърдят, че това ще направи компаниите по-печеливши и по този начин ще увеличи нетната стойност на техните акционери.
  • Вторите – че компаниите имат социална отговорност да прилагат ESG инициативи, които надхвърлят простото спазване на съществуващите закони и разпоредби, регулиращи корпоративното поведение.

Предлагаме увода на есето „Новият капитализъм“

Системата на свободния пазар отдавна е критикувана за множество действителни или въображаеми недостатъци. Наистина толкова различни идеологически автори като Карл Маркс и Йозеф Шумпетер поставят под въпрос способността на капитализма да оцелее.

Съвсем наскоро се появи движение и подкрепяща литература, които излагат инициативи за превръщането на капитализма в по-полезен за обществото и по-устойчив. Инициативите имат за цел да пренасочат целите и действията на мениджърите и инвеститорите в частния сектор – в някои случаи далеч от максимизирането на печалбата или богатството и във всички случаи към преследването на по-големи социални цели.

Призивът за нов набор от ръководни принципи за организациите от частния сектор е придобил различни идентичности с течение на времето, включително социално отговорно бизнес поведение, капитализъм на заинтересованите страни, устойчив капитализъм, социално отговорно инвестиране, устойчиво инвестиране и, наскоро, ESG инвестиране.

Въпреки че има различия между отделните призиви за реформиране на капитализма, например дали основният фокус е върху мениджърите на оперативни компании или върху мениджърите на богатството, всички те призовават за нова форма на капитализъм.

Всъщност инициатива, наречена „Проектът за нов капитализъм“, стартира през февруари 2020 г. от Националната гражданска лига на САЩ с амбициозната цел да промени бъдещата посока на капитализма.

Широките цели на новите капиталисти, група, която включва много бизнес лидери, могат да бъдат обобщени, както следва:

Представете си бъдеще, в което икономическата и финансова система служи на всички – система, която е отговорна за въздействието си върху хората и планетата. Представете си свят, в който финансовите пазари обслужват всички членове на обществото и където финансите играят централна роля в решаването на социалните и екологичните предизвикателства, пред които е изправена световната общност, като бедност, неравенство и изменение на климата. (Global Impact Investing Network, 2022)




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"