fbpx

ЕС глоби Meta с рекордните €1,2 млрд

facebook реклама рекламодатели

Meta беше глобена с рекордните 1,2 милиарда евро от ЕС заради обработката на потребителска информация и получи пет месеца срок да спре прехвърлянето на потребителски данни към Съединените щати, информира Ройтерс.

Глобата, наложена от комисаря по защита на данните на Ирландия (DPC), дойде, след като Meta продължи да прехвърля данни след решение на съда на ЕС от 2020 г., което обезсили пакта за пренос на данни, сключен между ЕС и САЩ. Това надвишава предишната рекордна глоба за поверителност на ЕС от 746 милиона евро, наложена от Люксембург на Amazon.com през 2021 г.

Битката за това къде Facebook на Meta съхранява своите данни започна преди десетилетие, след като австрийският борец за неприкосновеността на личния живот Макс Шремс повдигна съдебно оспорване за риска от шпиониране на САЩ в светлината на разкритията от бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън.

Meta заяви, че ще обжалва решението, включително „неоправданата и ненужна глоба, която „поставя опасен прецедент за безброй други компании.“ Тя също така ще търси спиране на заповедите чрез съдилищата.

Гигантът на социалните медии повтори, че очаква преди да спре трансферите, да бъде приложен нов пакт, улесняващ безопасното предаване на лични данни на граждани на ЕС към Съединените щати. Това означава, че няма да се осъществи предупреждението, че спирането може да принуди компанията да спре услугите на Facebook в Европа

Без възможност за прехвърляне на данни през границите интернет рискува да бъде разделен на национални и регионални хранилища“, изтъкват от Мета.

DPC заявиха през март, че служители на ЕС и САЩ се надяват, че новата рамка за защита на данните – договорена от Брюксел и Вашингтон през март 2022 г. – може да бъде готова до юли. Върховният съд на ЕС отхвърли двата предишни пакта поради опасения относно наблюдението от страна на САЩ.

Ирландският надзорен орган, който е водещият регулатор на ЕС за много от най-големите технологични компании в света поради местоположението на техните европейски централи в Ирландия, обяви, че заповедта за спиране може да създаде прецедент за други фирми. Става ясно, че DPC първоначално не е предложил добавяне на глоба към заповедта за спиране, но четири други надзорни органа на ЕС не са се съгласили и рекордната глоба е била включена след решение на Европейския съвет за защита на данните (EDPB).
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"