fbpx

Факт е регулацията на криптоактиви в ЕС

Страните от ЕС дадоха последно одобрение на първия в света всеобхватен набор от правила за регулиране на криптоактивите, което се възприема и като натиск срещу Великобритания и Съединените щати да наваксат с регулациите, информира Ройтерс.

На среща в Брюксел министъра на финансите на ЕС одобриха правила, които по-рано бяха обсъдени с Европейския парламент, който ги прие през април.

Регулирането на крипто стана по-спешно за регулаторите след колапса на крипто борсата FTX. „Последните събития потвърдиха спешната необходимост от налагане на правила, които ще защитят по-добре европейците, инвестирали в тези активи и ще предотвратят злоупотребата с крипто индустрията за целите на прането на пари и финансирането на тероризма“, изтъква Елизабет Свантесон, министър на финансите на Швеция , която ротационен е председател на Съвета на ЕС.

Правилата изискват фирмите в ЕС, които искат да издават, търгуват и защитават криптоактиви, токенизирани активи и стабилни монети, да получат лиценз.

В същото време крипто фирмите заявяват, че искат сигурност в регулирането, оказвайки натиск върху държавите да копират правилата на ЕС, както и върху регулаторите да излязат с глобални норми за трансгранична дейност.

Великобритания очерта поетапен подход, като се започне със стабилни монети и се разшири до необезпечени криптоактиви по-късно, но без да има твърд график. Съединените щати се съсредоточиха върху използването на съществуващите правила за ценни книжа за принудителни действия в сектора, докато решават дали да въведат нови правила по поръчка и кой ще ги прилага.

Хестър Пърс, един от комисарите в американския регулатор на деривати CFTC, отбеляза миналата седмица, че редица федерални и щатски власти се опитват да разберат каква надзорна роля биха могли да играят в крипто сектора. „Малко се скитаме из пустинята“, заяви Пърс, цитиран от агенцията.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"