fbpx

Общото търсене на газ от ЕС привлякло оферти за над 13,4 млрд куб. метра

Надеждни международни доставчици са отговорили на първия търг за съвместно закупуване на газ на ниво ЕС, в рамките на Енергийната платформа на ЕС, заяви на брифинг зам. председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. По думите му, при търсене на 11,6 милиарда кубически метра газ са постъпили оферти от 25 доставчика за 13,4 милиарда кубически метра.

Това не е нищо друго освен забележителен успех. Това показва, че бяхме прави да обединим нашето търсене, да използваме колективната сила на привличане на Европа и да работим заедно, за да запълним нашите газови хранилища за следващата зима“, заявява Шефчович.

Механизмът на ЕС Prisma е селектирал най-атрактивните оферти, съобразени с изискванията на клиентите, които представляват общ обем от 10,9 милиарда кубически метра. От този обем делът на LNG е 20% останалите почти 80% покриват тръбопроводния газ. Офертите обхващат 18 от 21 виртуални точки за търговия с тръбопроводен газ и две виртуални точки за LNG, север и юг.

Като пример за това, че оферираните количества напълно съвпадат със заявките на страните, Шефчович дава България.

Той изтъква, че AggregateEU се е превърнал в нов, динамичен пазар за купувачи и продавачи на газ в Европа – предназначен да засили енергийната сигурност на съюза, докато постепенно премахваме руския газ, и да отговаря на нуждите на пазарните оператори в Европа.

Шевчович информира още, че има над 110 компании, абонирани за механизма AggregateEU, като всеки ден броят се увеличава. Тези компании покриват всички региони на ЕС, както и някои страни от Енергийната общност, и представляват всички видове газови оператори и промишлени потребители на газ.

Като следващи стъпки Шефчович съобщава, че всички участници се информират за резултата от съпоставянето и ще могат да започнат преговори по договора. Той уточнява, че тази част се случва извън общия механизъм на ЕС – без участието на Комисията или Prisma.

През втората половина на юни се предвижда да стартира вторият кръг на търсенето и търговете, което ще бъде последвано от още три кръга преди края на тази година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"