Основните криптовалути продължават пропадането

Основните криптовалути продължават пропадането

Криптовалутите удължиха разпродажбите си в четвъртък, като биткойнът падна до най-ниските си нива от 16 месеца, съобщава Ройтерс.

Най-голямата криптовалута в света падна до 25 401,05 долара, най-ниското си ниво от 28 декември 2020 г. През последните осем сесии биткойнът загуби една трета от стойността си, или 13 000 долара, и е надолу с повече от 45% досега тази година. А от пика си от 69 000 долара през ноември 2021 г., той е загубил почти две трети от стойността си.

Последният удар върху биткойн и неговия по-малък съперник Ether, който загуби повече от половината от пазарната си стойност през тази година, дойде от срива на TerraUSD, също една от най-големите криптовалути в света.

TerraUSD, известен също като „UST“, падна под своята привързаност 1:1 към долара, разтърсвайки пазарите на криптовалути, които вече са под натиск, заедно с падащите фондови пазари.

Инцидентът с Terra предизвиква паника в индустрията, тъй като Terra е третата по големина стабилна монета в света“, казва Ипек Озкардеская, старши анализатор в Swissquote Bank. Но TerraUSD „не можа да изпълни обещанието си да поддържа стабилна стойност по отношение на щатския долар“.

Стабилните монети са цифрови токени, обвързани със стойността на традиционните активи, като щатския долар. Те са популярни във времена на сътресения на криптовалутите и често се използват от търговците за придвижване на средства и спекулации с други криптовалути.

Сривът на TerraUSD отекна и на по-широките пазари, като други стабилни монети, като Tether, също бяха подложени на натиск. В четвъртък TerraUSD беше котирана на 56 цента, а Tether на 95 цента, под техните фиксирани нива от $1, според борсата CoinMarketCap.

Играчите на пазара все още оценяват последиците от срива на TerraUSD, за да установят дали големи компании или инвеститори са сериозно пострадали.

Ether, втората по големина криптовалута в света, падна с близо 15% в четвъртък до $1700, най-ниското си ниво от юни 2021 г.

За разлика от предишни епизоди на разпродажби на широки финансови пазари, когато криптовалутите са били до голяма степен недокоснати, натискът при продажбата на тези активи този път подкопава аргументът, че те са надеждни хранилища на стойност на фона на нестабилността на пазара, коментира Ройтерс.

Разпродажбата на криптовалута е предизвикана от обезсърчителния макро фон на нарастващата инфлация и лихвени проценти, който изпрати „ударни вълни“ в технологичния сектор, повличайки крипто надолу със себе си, потвърждавайки, че биткойн и другите подобни валути не служат за хеджиране срещу инфлацията“, изтъква Виктория Сколар, ръководител на отдела за инвестиции в Interactive Investors.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"