fbpx

Рекорден внос на втечнен газ в Европа след началото на войната в Украйна

Европейските страни се готвят да наложат ембарго върху вноса на руски газ и същевременно увеличават запасите си от втечнен природен газ, за да преживеят зимата „без затруднения“. Вносът достигна рекордни нива, констатира в своя анализ Capital.fr.

Европейският съюз отказа да плаща руския газ в рубли, което означава, че трябва да се готви за прекъсване на доставките, освен ако успоредно с това, не започне да внася втечнен природен газ в огромни количества. От месец март, след началото на войната в Украйна, на Европа се падат 60% от вноса на природен газ в света. Според Международната група на вносителите на втечнен газ (GIIGNL) вносът му в континента е нарснал с 56% като е достигнал исторически най-високото си равнище.

Танкерите, пренасящи втечнен газ в цистерни дефилират непрекъснато край европейските брегове, като техният брой варира между 85 и 135 месечно. Те акостират предимно в португалски, испански и британски пристанища, където терминалите обръщат втечнения газ в газообразно състояние. В резултат техният капацитет се удвои. По този начин Испания и Португалия имат най-висока степен на запълненост на своите хранилища в цяла Европа. След това газът се транспортира до другите страни, като преминава през Франция, която също запълва своите хранилища. Така само за един месец нивото на запълненост на френските газови хранилища е скочило от 25% на 35%. С този темп те ще бъдат пълни догоре през септември и така ще може да се преживее зимата без съществени затруднения.

Намаляване на зависимостта от руския газ

Откъде идва втечненият газ? Преди всичко от Катар и САЩ. „Инсталациите за втечняване в Мексиканския залив работят със 100% от капацитета си“, твърди Венсан Демури, генерален директор на GIIGNL. Американският газ се добива най-вече от шистови кладенци. Други танкери идват от Азия и преди всичко от Китай. „Но това не може да продължи през цялата година, защото в един хубав момент Азия ще трябва да запази за себе си доставките, за да може да гарантира своето потребление“, предупреждава Демури.

Руско-украинският конфликт показа наяве зависимостта на Европа от руския газ и петрол. „Засега няма непосредствена опасност за снабдяването“, увери комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон. Френската министърка на екологичния преход Барбара Помпили подчерта необходимостта да се „диверсифицират начините да произвеждаме електроенергия и да се отопляваме“. Германия например предвижда изграждането на четири плаващи терминала за втечнен газ в Северно море, като начало на процес на преодоляване на зависимостта от руския газ.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"