fbpx

Японци инвестират в „Ел Би Булгарикум“

Японската фирма „Мейджи“ е пожелала да вложи средства в лабораторията за разширяване на  научна  и развойна дейност в „Ел Би Булгарикум“, става ясно от посещението на  министъра на икономиката Корнелия Нинова и посланика на Япония у нас Хироши Нарахира в държавната компания за производство на мляко. Двамата са разгледали производствените помещения и лабораториите, където се съхраняват над 1000 щама бактерии и повече от 100 закваски за оригиналното българско мляко.

Голяма част от модерната техника в компанията е японска, а много от служителите в нея са били на обучение в Япония.

„Ел Би Булгарикум“ е държавно предприятие и няма да се приватизира, уверява Нинова, която е първият министър от 20 години, посетил лабораторията, съобщават от икономическото ведомство.

Коментирано е още, че българският бизнес може да се превърне в доставчик на японски компания в сферата на информационни и комуникационни технологии и автоматизация; машиностроене, машинни части и инструменти, производство на автомобилни части; строителство; минна индустрия; фармацевтична и козметична промишленост и др.

Вносът от Япония обхваща предимно автомобили, кабели, машинни части, машини и др.

От министерството припомнят, че догодина ще се навършат 50 години от старта на производството и продажбите на кисело мляко с името „България“ в Япония. Това става възможно, след като през 1972 г. българското правителство разрешава на японската корпорация „Мейджи Деъриз“ да продава продукта. Тогава се сключва и лицензионен договор между японската фирма и предприятие ВТО „Техника, което е предшественик на „Ел Би Булгарикум“. Днес между „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ има сключени и успешно осъществени три лицензионни договора, чрез които българското кисело мляко е разпространено на азиатските пазари. В процес на подготовка е и четвърти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"