fbpx

Лукойл купува бизнеса на Shell в Русия

Лукойл купува Shell Oil, която притежава повече от 400 бензиностанции на Shell и завод за смазочни материали в Русия, се казва в изявление на руската компания, цитирано от ТАСС.

От Лукойл са обявили подписването на споразумение с дъщерните дружества на Shell за придобиване на 100% дял в Shell Oil LLC, която се занимава с продажба на дребно на петролни продукти и производство на смазочни материали в Русия. Става дума за 411 бензиностанции на Shell, главно в Централния и Северозападния федерален окръг, и завод за производство на смазочни материали в Торжок в Тверска област.

Сделката ще бъде завършена след одобрението й от Федералната антимонополна служба. Shell очаква това да се случи тази година, се казва в изявление на групата.

Придобиването на висококачествения бизнес на Shell в Русия е напълно в съответствие със стратегията на Лукойл за развитие на приоритетни канали за дистрибуция, включително мрежа за търговия на дребно, както и за развитие на бизнеса със смазочни материали“, заявява Максим Донде, вицепрезидент на компанията за продажба на рафинирани продукти.

Според директора по рафиниране на Shell Хайберт Вигевено част от сделката е повече от 350-те служители на Shell Neft да запазят трудовите си отношения с новия собственик.

Търговската мрежа на Shell Oil LLC има 240 собствени бензиностанции, 171 бензиностанции, работещи по дилърски споразумения, както и 19 бензиностанции, работещи по лицензионни споразумения за използване на търговска марка (тези бензиностанции не са включени в периметъра на сделката с Лукойл), уточняват от Shell.

В началото на май ръководителят на Shell Oil Сергей Стародубцев е заявил, че компанията временно ще спре работата на мрежата си от бензиностанции в Русия и завода в Торжок, за да гарантира по-нататъшната продажба на компанията на нов собственик.

Припомня се, че на 28 февруари Shell обяви оттеглянето си от всички съвместни проекти с Руската федерация, включително Северен поток – 2 и проекта за втечнен природен газ Сахалин – 2 (27,5% от акциите), а на 8 март обяви намерението си да започне постепенно отказ от руски петролни продукти, тръбопроводен газ и LNG.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"