Пред "нова икономическа реалност" Google съкращава 12 хиляди души

Пред "нова икономическа реалност" Google съкращава 12 хиляди души

Компанията-майка на Google, Alphabet Inc, закрива около 12 000 работни места, или 6% от работната си сила, съобщава Ройтерс.

Alphabet, чиито акции се повишиха с 3% в предпазарната търговия, прави съкращения точно когато американската компания се сблъсква със заплаха за своята дългогодишна позиция на върха на технологичния сектор.

В продължение на години Alphabet привлича най-добрите таланти за създаване на Google, YouTube и други продукти, които достигат до милиарди потребители, но в момента е в ситуация на конкуренция с Microsoft в процъфтяващия сектор на генеративния изкуствен интелект.

Съкращенията в Alphabet идват дни, след като Microsoft обявиха, че ще съкратят 10 000 служители.

Изпълнителният директор на Alphabet Сундар Пичай се обърна към служителите, че фирмата е прегледала своите продукти, хора и приоритети, което е довело до съкращения на работни места в различни географски и технологични области. Бързо разрастнала се, сега компанията е изправена пред „друга икономическа реалност“.

Фактът, че тези промени ще повлияят на живота на служителите на Google, ми тежи много и поемам пълна отговорност за решенията, които ни доведоха тук“, заявява Пичай, цитиран от Ройтерс.

Съкращенията засягат екипите в цялата компания, включително набирането на персонал и някои корпоративни функции, както и някои инженерни и продуктови екипи. Съкращенията са глобални и засягат незабавно персонала в САЩ.

Alphabet вече изпрати имейл на засегнатите служители, се казва в съобщението на Пичай, докато процесът ще отнеме повече време в други страни поради местните трудови закони и практики. Новините идват в период на икономическа несигурност, както и технологични обещания.

Уверен съм в огромната възможност пред нас благодарение на силата на нашата мисия, стойността на нашите продукти и услуги и ранните ни инвестиции в изкуствен интелект“, отбелязва още Пичай.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"