fbpx

Сайтове в топ 25 на света генерират 192 млрд. посещения месечно

Онлайн изданието Visual Capitalist представя Топ 25 на уебсайтовете в света до момента в рамките на 2023 година.

В огромното царство на интернет шепа уебсайтове се превърнаха в глобални гиганти, комевнтира изданието. Основи като YouTube и Facebook улавят милиарди потребители и оформят нашите онлайн преживявания. Но понякога нови вълни от иновации могат да разтърсят този списък, което е точно това, което се случва сега с генеративния AI.

Използвайки данни от фирмата за уеб анализи SimilarWeb, Visual Capitalist конкретизират топ 25 уебсайта въз основа на най-скорошния им трафик.

През 2023 г. уеб собствеността на Alphabet и Facebook, доминират в списъка с топ 25, както го правят вече много години. Всъщност, когато Google, YouTube, Facebook, Instagram и WhatsApp се комбинират, те съставляват три четвърти от общия трафик на топ 25 в списъка.

Горните 25 уебсайта комбинират зашеметяващите 192 милиарда месечни посещения.

Повечето от уебсайтовете в този списък са базирани в САЩ, но няколко като Baidu (Китай) и Yandex (Русия) също попадат в него. Интересното е, че трите уебсайта за възрастни в този списък – XVideos, PornHub и XNXX – са базирани извън САЩ.

Преди година класирането на Bing като един от най-добрите уебсайтове в света не беше в прогнозите на много хора. Но търсачката на Microsoft се възползва изключително много от бума на генеративния AI, което я прави легитимен претендент в категорията на търсачките, която е твърдо доминирана от Google от години.

Разбира се, най-забележителната история тази година е метеоричният възход на OpenAI, създателят на ChatGPT и други инструменти, базирани на AI. Уеб трафикът на OpenAI се увеличи през годината, като се повиши от около 20 милиона на месец през есента на миналата година до 1,8 милиарда през април 2023 г. Всъщност трафикът на уебсайта на OpenAI нараства толкова бързо, че скоро може да надмине гиганти като TikTok и Amazon.

Възходът на OpenAI и ChatGPT показва колко бързо една компания може да се издигне, ако нейното технологично предложение е достатъчно завладяващо. Остава да видим дали тази популярност може да се запази в дългосрочен план.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"