fbpx

Threads срещу Twitter: ръкавицата е хвърлена

Meta Platforms отправи директно предизвикателство към Twitter с Threads, привличайки милиони потребители за часове, опитвайки се да се възползва от силно отслабеното състояние на своя съперник след поредица от хаотични решения от собственика Илон Мъск.

Тези, които бързо се присъединиха към новата платформа, включват известни личности като Ким Кардашиян и Дженифър Лопес, както и видни политици като представителя на Демократическата партия в САЩ Александрия Окасио-Кортез, информира Ройтерс.

„Нека направим това. Добре дошли в Threads“, написа главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг в първата си публикация в приложението, заедно с емоджи за пожар. Той каза, че приложението регистрира 10 милиона регистрации за седем часа.

Анализатори изтъкват, че връзките на Threads с Instagram може да му дадат вградена потребителска база и рекламен апарат. Това може да източи доста рекламни средства от Twitter в момент, когато новият главен изпълнителен директор се опитва да съживи затруднения си бизнес.

Въпреки че Threads стартира като самостоятелно приложение, потребителите могат да влизат, използвайки своите идентификационни данни в Instagram и да следват същите акаунти, което потенциално го прави лесно допълнение към съществуващите навици за повече от 2 милиарда активни потребители на Instagram месечно.

Инвеститорите не могат да не бъдат малко развълнувани от перспективата, че Meta наистина има „убиец на Twitter“, каза Дани Хюсън, ръководител на финансовите анализи в инвестиционната компания AJ Bell. Други видяха стартирането на Threads като възможност за създаване на по-малко токсична версия на Twitter. „Нека тази платформа има добро настроение, силна общност, отличен хумор и по-малко тормоз“, каза Окасио-Кортес в публикацията си.

Подобно на Twitter, приложението включва кратки текстови публикации, които потребителите могат да харесват, да публикуват повторно и да отговарят, въпреки че не включва никакви възможности за директни съобщения. Публикациите могат да бъдат с дължина до 500 знака и да включват връзки, снимки и видеоклипове с дължина до пет минути, според публикация в блог на Meta. Той е достъпен в повече от 100 страни както в App Store на Apple, така и в Play Store на Google, се казва в публикацията.

Акциите на Meta затвориха с 3% ръст в сряда, изпреварвайки печалбите на конкурентни технологични фирми.

Meta се прицелва в момент, когато Twitter определено е в отбрана. Мъск купи Twitter за 44 милиарда долара миналия октомври, но оттогава стойността му спадна рязко на фона на дълбоки съкращения на персонал и спорове относно модерирането на съдържание, които отблъснаха както потребителите, така и рекламодателите. Последният му ход включва ограничаване на броя туитове, които потребителите могат да четат за ден.

Зукърбърг отбеляза предизвикателствата, които носят големите обществени форуми в социалните медии. „Мисля, че трябва да има приложение за публични разговори с над 1 милиард души в него. Twitter имаше възможност да направи това, но не успя. Надяваме се, че ще го направим“, написа той.

Интеграцията с Instagram включва няколко намигвания към съображения за поверителност. Потребителите на Instagram, които се регистрират за Threads, автоматично имат значка, прикрепена към техния профил в Instagram, но могат да изберат да я скрият. Те също така получават опции за избор на различни настройки за поверителност за всяко приложение.

Марки като Billboard, HBO, NPR и Netflix създадоха акаунти в рамките на минути след стартирането. Приложението изглежда не показва никакви реклами, сочи преглед на Reuters.

За да изгради Threads, Meta прави опити да привлече влиятелни лица в социалните медии и да ги насърчава да публикуват поне два пъти на ден, казва Райън Детерт, главен изпълнителен директор на маркетинговата компания за влиятелни лица Influential.

Отговаряйки на потребител, който прогнозира смъртта на Twitter, Зукърбърг, предупреди за търпение. „Тук сме само в началните моменти на първия кръг“, заявява той, цитиран от Ройтерс.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"