fbpx

Украйна може да използва евросредства за купуване на реакторите от „Белене“

Европейската комисия заяви, че е възможно Украйна да използва средства от ЕС, за да купи от България ядрени реактори. Няма пречка за това, изтъкна говорител на комисията по време на пресконференция, цитиран от БТА.

Почти по същото време българският парламент прие предложението, внесено от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и Има такъв народ, с което се дава мандат на министъра на енергетиката, да преговаря с Киев за продажба на оборудването, съхранявано на площадката на неосъществената АЕЦ „Белене“. Сред условията е и това да се търси цена, не по-малка от платената от България сума на руския производител, около 1,2 млрд. лева.

По думите на говорителя на ЕК това са двустранни въпроси между България и Украйна. Подобно действие би било възможно с използването на европейски средства, като подобна стъпка би била в помощ за укрепването на украинската икономика, заявява още той.

БТА припомня, че ЕС осигурява на Украйна значителна финансова помощ – 1,5 милиарда евро месечно тази година. Това е насочено в подкрепа на работата на украинската държава. Украйна преценява как да използва тези средства. Няма пречка Украйна да използва част от сумите за сътрудничество с България в областта на ядрената енергия, обобщава говорителят.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"