fbpx

„Биткойн е сравним с държавна валута, а полезността на другите криптовалути остава да бъде доказана“

Страстен защитник на биткойна, Джонатан Херсковичи, основател на платформата за спестявания на биткойни StackinSat*, неговият интерес е съсредоточен единствено върху актива, създаден от Сатоши Накамото. Пред Capital.fr**, той разкрива плановете на компанията си и дава своя поглед върху текущия крипто пейзаж…

Как съществува днес една платформа, която може да се определи като биткойн банка, особено в условията на конкуренцията от големи компании от чужбина, независимо дали са, или не са, регистрирани в AMF***, някои от които предоставят множество услуги и продават съсвсем различни криптоактиви?
Отговорът ми е много прост и почти ще се превърна в говорител на клиентите си, защото преди няколко месеца им зададохме подобен въпрос и се оказа, че те избират StackinSat поради три причини: първата е простотата на продукта. Клиентите избират нас, защото на други платформи, и тук няма да посоча никого, има толкова много възможности за избор и функционалности, че те се изгубват. Нашата услуга се свежда до предлагане на опростени, дългосрочни спестявания в биткойни.

Втората причина е, че ние сме френска компания, това е един от много важните критерии за нашите клиенти. И накрая, ние сме по-евтини, особено с нашата нова премиум биткойн спестовна оферта (PEB), където можем да намалим до 0,5% таксите, това е изключително привлекателно, особено след като имаме много висок стимулиращ процент на възвръщаемост: 20% ретрокомисионна върху нашите маржове за класически клиент, 33% – за премиум клиент. Също така искам да добавя, че доставката на продукта, биткойна, е директна: по подразбиране ние не задържаме биткойни, те се изпращат директно до портфейла на клиента с изключително ниски разходи за копаене, защото правим batching (пакетиране – метод, който се изразява в консолидиране на пратки в една транзакция, за да се намалят разходите). Всяка вечер изпращаме доставка до 1000-1500 клиенти дневно.

Това частично отговаря на въпроса, защото вие ни представяте офертата си тук, но като се има предвид вашата агресивна ценова политика, как успявате да устоите на конкуренцията на огромното количество играчи на пазара?
Просто е, нашият марж е много висок, защото с една дума нашата компания има само технологични и маркетингови разходи. Нашият маржин процент се доближава до 90%. Това е предимството на стартиращите фирми, нямаме нужда от много, за да функционираме. Разходите ми се изразяват по-специално в таксите на доставчика на ликвидност на биткойн, както и портфейла ми като wallet as a service (съхраняване на биткойни), в случая Fireblocks (платформа, която защитава трансферите) и заплати. Ние сме печеливша, здрава компания, способна да се развива.

Да работите с биткойни и само с биткойни изисква убеждение. Било ли е някога досега разколебано?
Никога, разбира се, защото моите и на моите съдружници убеждения са дълбоки. Те можеха да бъдат разклатени, защото много от нашите клиенти ни молеха да диверсифицираме в други криптовалути. Поради тази причина трябваше да се откажа от някои клиенти, което е жалко. И още нещо за Surfin’ Bitcoin: имахме много потенциални спонсори, които бяха готови да ни подкрепят при едно единственото условие – да преименуваме фирмата на Surfin’ Blockchain. Но ние не се отказваме от биткойна и не можем лесно да бъдем купени. Може да изглежда контраинтуитивно, но един от основните недостатъци на предприемача е липсата на фокус. Ставаме по-малко добри и разхвърляни, когато искаме да правим всичко едновременно. Искаме да сме тясно специализирани в биткойна и да бъдем най-добрите, ако не в света, поне в Европа. За нас биткойна като парична система е сравним с държавна валута, докато полезността на другите криптовалути все още не е доказана. В крайна сметка сме последователни. Ние не сме платформа за търговия, а платформа за дългосрочни спестявания, като добър глава на семейство.

Малцина знаят това и сега навлизаме в техниката, но има много работа по Bitcoin за оптимизиране на разходите и мрежата: вече споменахме batching, има и вторичната мрежа Lightning Network. От гледна точка на поверителността, може би един ден в StackinSat ще има въпрос за доставка с помощта на xpub разширени ключове (протокол, който позволява автоматично подновяване на адрес за получаване). Други платформи, много по-големи от вашата, бавно прилагат тези разработки. Тук ли е предизвикателството за вас?
Това е малко като вманиачаване, пуристката страна на моите съдружници и се връщаме малко към предишния въпрос и разбирането да не разхвърляме усилията си. Например, дори така наречените блокчейн разработчици се разхвърлят в много различни вериги и губят ефективност. Ако обаче се специализираш в една област, а това е така с всяко нещо в живота, ставаш експерт и надминаваш себе си. И наистина, в ДНК-то на StackinSat е заложено това разбиране. Поради тази причина от самото начало съсредоточихме усилията с в тази система. И ако другите не го правят, то е защото това трябва да се направи от самото начало, иначе е ад. Ние успяхме. Това е стратегически избор, който днес ни служи изключително много.

Според вас това въпрос на честност ли е в сравнение с други платформи, които в действителност начисляват ненужни и излишни такси на своите потребители?
За съжаление оставам с впечатлението, че този въпрос остава напълно незабелязан. Това е моето мнение, може и да греша. Вие какво мислите ?

Като външен наблюдател, усещането ми е, че в крайна сметка има много потребители на крипто валути, които обикновено не са толкова запознати с тънкостите на технологията, и има много платформи, които процъфтяват от това невежество, поради алчност или липса на инициативност.
До голяма степен съм съгласен с вас. Споменах го по време на последното си интервю за BFM Business, където ставаше дума за BRC-20 и Ordinals: основната последица от появата на тези протоколи е увеличаването на претоварването на мрежата, следователно разходите за копаене. Това обаче ми позволява да си направя самореклама, защото благодарение на batching процеса разходите ни за копаене в разгара на тази криза достигнаха максимум до 1000-2000 сатоши за доставка, докато при другите платформи са 200 000. Това е истинска добавена стойност, но все пак трябва да се има предвид интересът от възстановяването на тези биткойни в собствения ви портфейл, а не да ги държите на една платформа.

Споменахте числото 1000-1500 биткойн доставки, които StackinSat осъществява всеки ден. За колко клиенти става дума?
Лично за себе си реших да не говоря по този въпрос, а само за моята доходност. Защо? Днес платформите контактуват с потребители, активни клиенти и т.н… и тази информация е лишена от смисъл. Имам предвид платформа, която цитира данни за клиенти, когато това е просто изтегляне на приложения, в Мадагаскар или Индия. Това се превръща в статистика, която се подема от медиите и се използва за създаване на сравнения, от които няма никакъв смисъл. Все едно да сравняваме зелето и морковите, това не работи. Поради тази причина говоря само за финансовото здраве на моята фирма и, пак повтарям, тя е печеливша.

Можете ли да кажете размера на средните спестявания на вашите потребители, както и за дела на частните лица и фирмите сред вашите клиенти?
Това, да. На пръв поглед средната месечна сума е около 150 евро. Но това е само повтарящата се част от покупката. Средно един клиент добавя между 500 и 600 евро за еднократна покупка.

500-600 евро за еднократна покупка месечно?
Точно така. Що се отнася до дела на корпоративните ни клиенти, това е едно от направленията, по които трябва да се развиваме. Тук има един много интересен факт. Те представляват само един процент от нашите потребители, но на тях се падат 15% от общия ни обем. Това е интересно, защото означава, че става дума за много големи суми. Това е едно от направленията, по които искаме да вървим напред.

Нашите колеги от The Big Whale наскоро споменаха желанието на Kraken да купи някой PSAN (доставчик на услуги за цифрови активи), за да влезе на пазара във Франция. Това притесняваше ли ви?
Мисля, че Kraken са се обадили на всички. Освен това мисля, че Kraken искаше да се появи като рицар на бял кон във време, в което редица компании бяха в затруднение, ситуация, в която ние не сме. Не знам дали някой PSAN е приел предложението.

Наскоро най-голямата криптоборса Binance обяви края на продажбата на криптовалути, класифицирани като поверителни или частни. Днес има истински политически дебати относно протоколите, дори относно най-простата концепция за криптиране. Въпроси, които биха могли да повлияят на биткойна, особено при използването на миксерите Wasabi или Samurai. Къде намирате вашето място в тези условия?
Възползвам се от случая, за да направя едно съобщение. Използването на решенията Wasabi или Samurai ще бъде предмет на кръгла маса организирана Surfin’ Bitcoin. Като активен участник на пазара, смятам, че е необходима интелигентна регулация, тоест анархията не е възможна. За да могат криптовалутите да бъдат възприети масово от хората, е необходима правна рамка. Дори ако някои от тях са съобръзени изцяло със закона, необходимо е да застанем на страната на регулатора: в този случай това вече е много техническа тема и дори ако навлезем в подробности, ще видим, че някои не са толкова анонимни и регулаторът не може да ги класифицира. Трябва да се намери точният баланс. По подразбиране Bitcoin е псевдоним и запазва това, което е в основата на неговата концепция – защитата на личната свобода.

Обявихте създаването на обществен фонд: каква е идеята?
Нашата цел е да увеличим максимално взаимодействието и сътрудничеството с нашите клиенти чрез създаване на стимули, които да позволяват осигуряването на печалба за всички. Създадохме статут, наречен „stacker“, с няколко нива, за да засилим това усещане за общност и има два начина да станете такъв: или като се запишете за един премиум PEB, или чрез набирането на средства за фонда, което ще се проведе през есента. Предлагат се купони за набиране на средства между 500 и 500 000 евро. В зависимост от нивото на статута „stacker“, има все по-интересни предимства, за да създадем кръг на доверие между нашите клиенти, бъдещите ни акционери и обществото.

Относно тези ретрокомисионни оферти, не ви ли е страх, че можете да бъдете оприличени на пирамида?
За да не говоря глупости, как компанията Tupperware постигна такъв просперитет? Това е проста система от препоръки и стимули. Наистина целта на нашите клиенти е да се създаде кръг на доверие между всички заинтересовани страни.

Каква е горната граница на средствата, които ще бъдат набрани във фонда?
Все още обмисляме коя ще е точната граница и ще го обявим на нашата платформа Surfin’ Bitcoin. Все пак мога да спомена какво ще се финансира: първо, одобрението на PSAN, което е доста скъпо; развитието ни по направлението корпоративни, както и цял куп продукти и услуги около Bitcoin, но също така и Lightning Network.

Surfin’ Bitcoin е на същата възраст като StackinSat. Сложно ли е да се организира събитие, фокусирано единствено върху биткойна?
Този въпрос е уместен: напомням ви, че ако бях свикал конференцията Surfin blockchain, нямаше да имам никакъв проблем с намирането на финансиране. Много е сложно да се намерят спонсори, особено през тази година на свит пазар. Въпреки това ще бъдем на печалба от това събитие и използвам възможността да благодаря на всички наши спонсори, защото без тях конференцията нямаше да може да се проведе. Организирането ѝ изисква много време и пари, а има и екип, на който трябва да се плати.

Какво лице ще има това ново издание?
Намаляваме разходите и поради тази причина вече няма да има безплатен ден, насочен основно към широката публика. Ще имаме две основни части, за които особено настояват нашите участници: технология и изследователска част и друга икономика и геополитика, която е доста нова. Мога да добавя трета – обучение и образование. Върху нея искаме основно да наблегнем.

В заключение, какво е вашето мнение за сегашното състояние на системата на биткойна?
Най-голямото ми удовлетворение е да видя доминацията на биткойна на пазара, който държи близо 50% от него. От дълго време говорим, че поради своите качества, биткойнът е жизнен и ще продължи да съществува и действията на SEC (американския финансов регулаторен орган) срещу крипто играчите го засилват още повече. Гари Генслер, шефът на SEC, казва: Биткойн никога няма да бъде финансов актив, той се възприема като валута или стока. От технологична гледна точка има още много за правене в Lightning Network и ние знаем това, защото имаме изследователска програма по този въпрос, но Lightning се развива много бързо с рязко увеличение на броя на публичните възли. Това са изключително положителни сигнали за блокчейна биткойн.

*StackinSat е биткойн брокер, който предлага на физически лица и фирми лесен и сигурен начин за закупуване на биткойни

**Превод Георги Саулов

***AMF – L’Autorité des marchés financiers (Орган за надзор на финансовите пазари във Франция – независим публичен орган, чиято мисия е да гарантира защитата на спестяванията, инвестирани във финансови продукти, информацията за инвеститорите и правилното функциониране на пазарите




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"