fbpx

Колективният ЕС внася след Китай най-много изкопаеми горива от Русия

Текстът на Николо Конте е от изданието Visual Capitalist…

Въпреки че приходите на Русия от износ на изкопаеми горива са намалели значително след пика си през март 2022 г., много страни все още внасят от Русия изкопаеми горива на стойност милиони долари на ден.

Приходите от изкопаеми горива, изнасяни за ЕС, са намалели с повече от 90% от своя връх, но през 2023 г. до момента блокът все още е внесъл повече от 18 милиарда долара суров петрол и природен газ.

Графика използва данни от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), за да визуализира страните с най-голям внос на изкопаеми горива от Русия досега тази година.

Китай продължава да бъде най-големият купувач на изкопаеми горива в Русия, като вносът достига 30 милиарда долара през 2023 г. до 16 юни 2023 г.

Тъй като близо 80% от вноса на горива в Китай е суров петрол, средните дневни приходи на Русия от внос на китайски изкопаеми горива са намалели от $210 милиона през 2022 г. до $178 милиона през 2023 г. – до голяма степен поради падащата цена на руския суров петрол.

След Китай са нациите от ЕС колективно, които въпреки че вече не внасят въглища от Русия от август 2022 г., все още са внесли 18,4 милиарда долара изкопаеми горива в съотношение 60/40, съответно на суров петрол и природен газ.

След Китай и блока на ЕС, Индия е следващият по големина вносител на руски изкопаеми горива, като е увеличила количеството на внесените изкопаеми горива с повече от 10 пъти от преди инвазията на Русия в Украйна, до голяма степен поради намаления руски петрол.

Турция е единствената друга нация, която е внесла руски изкопаеми горива на стойност повече от 10 милиарда долара през 2023 г., като всяка друга страна е внесла горива на стойност по-малко от 3 милиарда долара от Русия тази година.

Въпреки че суровият петрол е основният износ на изкопаеми горива на Русия, националният суров петрол Urals се търгува с отстъпка от 20 долара за барел спрямо суровия сорт Брент през по-голямата част от 2023 г. Въпреки че тази отстъпка се сви до около 16 долара след обявяването на Русия за по-нататъшни съкращения на износа на петрол с 500 000 барела на ден, цената на суровия петрол Urals остава само с 40 цента под горната граница от $60, въведена от G7 и страните от ЕС.

Заедно с Русия, Саудитска Арабия също обяви, че ще удължи намалението си от 1 милион барела на ден до края на август, като министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман коментира солидарността на страната с Русия и каза, че ще направи „всичко необходимо“ в подкрепа на петролен пазар.

Докато съкращенията на страните от ОПЕК и ОПЕК+ са опит за повишаване на цените на суровия петрол, увеличеното производство от САЩ противодейства на това. EIA прогнозира производството в САЩ през 2023 г. да бъде 12,6 милиона барела на ден, надминавайки най-високото ниво през 2019 г. от 12,3 милиона барела на ден.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"