fbpx

3 млрд. лева от заложения за 2022 година дълг са реинвестиране на стари задължения

На днешното си заседание правителството прие стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022-2024 година.

На брифинг след заседанието премиерът Кирил Петков коментира заложения за настоящата година дълг от 7.293 млрд. лева. Той специално изтъкна, че три милиарда лева от тази сума са стар дълг, който изтича и трябва да бъде рефинансиран.

По повод заложения дефицит от 4.1% от БВП, Петков посочи, че той е заради много по-голямата и амбициозна инвестиционна програма на кабината от 5.8% от БВП. Ако не успеем да я изпълним, на практика ще бъдем с излишък, изтъкна премиерът.

Стратегията за управление на дълга е изготвена на основание Закона за държавния дълг и Закона за публичните финанси и осигурява общата рамка на дълговото управление в средносрочен план.

Документът обобщава и очертава водещите принципи и насоки на политиката по управление на държавния дълг през следващите три години, като същевременно описва, индикативните мерки и използвания инструментариум за постигане на заложените в нея стратегически цели. Публичното й оповестяване е гаранция за предвидимост и прозрачност на процесите по управление на държавния дълг.

Основната цел на дълговото управление е насочена към осигуряване на необходимите средства за рефинансиране на дълга в обращение и финансиране на планирания дефицит по държавния бюджет.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"