fbpx

5 причини, поради които ядрената енергия може да осигури бъдещето

Глобалното потребление на електроенергия от центрове за данни, криптовалути и изкуствен интелект (AI) е готово за драматичен скок, като се очаква да се удвои почти между 2022 и 2026 г. Този скок подчертава непрекъснато нарастващата нужда от надеждни и устойчиви енергийни решения, които да захранват нашия все по-дигитален свят.

Изданието Visual Capitalist, в партньорство с Range ETF, изтъква пет причини, поради които ядрената енергия може да е най-подходяща за посрещане на това нарастващо търсене. Използвани са данни от различни източници като Министерството на енергетиката на САЩ и Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Центровете за данни и системите с изкуствен интелект изискват значително и непрекъснато електричество за захранване на тяхната изчислителна и охладителна инфраструктура.

Ядрената енергия може да бъде решение заради:

  1. Ниско съдържание на въглерод

За разлика от изкопаемите горива, ядрената енергия генерира електричество, без да отделя парникови газове. И тъй като ядрените централи имат дълъг експлоатационен живот, емисиите от техния жизнен цикъл са сравними с възобновяемите източници като вятър и слънце, според Икономическата комисия за Европа на ООН, което я прави решаващ играч в борбата срещу изменението на климата.

  1. Гъвкавост

Напредъкът в ядрените технологии доведе до разработването на по-малки, по-универсални реактори, наречени малки модулни реактори (SMR). Тези компактни реактори могат да бъдат разположени практически навсякъде, включително точно до центрове за данни. Тази гъвкавост намалява загубите при предаване и осигурява по-ефективно доставяне на енергия там, където е най-необходима.

  1. Надеждност

Центровете за данни изискват непрекъснато захранване, което енергийните източници като вятър и слънце не могат постоянно да осигурят. Ядрената енергия, от друга страна, е енергиен източник с възможност за изпращане, което означава, че може бързо да се включва и изключва, за да отговори на търсенето на електроенергия в реално време. Това го прави невероятно надежден и подходящ за захранване на енергоемки центрове за данни.

  1. Безопасност

Въпреки често срещаните погрешни схващания, ядрената енергия е една от най-безопасните форми на електричество.

Visual Capitalist

Смъртността на тераватчас (TWh) електроенергия, произведена от ядрена енергия, е значително по-ниска, отколкото при въглища, петрол и природен газ. Нещо повече, съвременните конструкции на реактори, като SMR, сега интегрират усъвършенствани функции за безопасност, които надминават дори тези на традиционните ядрени реактори, като допълнително минимизират рисковете.

  1. Оптималност

Ядрената енергия има най-висок коефициент на капацитет от всички други често срещани източници на електроенергия. Това означава, че съотношението на неговата действителна произведена електроенергия към максималната възможна мощност е много високо.

Ядрената енергия работи на пълен капацитет през 93% от времето, докато геотермалната енергия, източникът на енергия с втория най-висок коефициент на капацитет, работи на пълен капацитет през 71% от времето. Природният газ е на трето място с коефициент на капацитет от 54%.

Коефициентът на висок капацитет означава, че той може постоянно да посреща големи нужди от електроенергия, което го прави идеално решение за захранване на нарастващия брой центрове за данни и операции с изкуствен интелект.

Бързият растеж на ИИ и центровете за данни води до възраждане на интереса към ядрената енергия. Лидерите в индустрията и технологичните компании инвестират в ядрени проекти в САЩ и извън тях, признавайки потенциала му да осигури надежден, устойчив източник на енергия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"