fbpx

60 лева увеличение на минималната заплата предлага кабинетът в проектобюджет 2022

710 лв. минимална заплата, 490 лв. минимална пенсия и по-високи детски надбавки за повече деца, предлага служебният кабинет в бюджета за следващата година.

Това обяви на брифинг след Министерския съвет финансовият министър Валери Белчев, цитиран от „Сега“. Стана ясно още, че антикризисните мерки ще бъдат запазени още 6 месеца, запазваме и 120-те лв. за пенсионерите, каза той.

Припомняме, преди дни стана ясно, че служебният кабинет е подготвил проектобюджет за 2022 година, който е достатъчно отворен, за да може редовният кабинет и парламентът да работят по него. От коалиционните преговори пък се разбра, че Бюджет 22 ще бъде приет евентуално до края на месец януари.

Белчев коментира, че целта на служебния кабинет е да осигури приемственост, една добра бюджетна рамка, която да предложи на парламента. Той уверява, че не са предвиждали промени в политики, структурни промени, орязване на персонал или каквито и да било други реформи. „Предлагаме просто една социална защита за населението, предвид факта, че икономиката не пострада чак толкова много„, изтъква още Белчев. „Ние сме длъжни да спазим закона и да предпазим държавата от някакви рискове. Бюджет в рамките на тази година трябва да има„, коментира той.

По думите му, 750 000 българи се осигуряват на минимална заплата. „Наясно сме, че партиите в бъдещата коалиция се обединиха около някаква аналогична сума – 700 лв., мислим да предложим малко повече, защото смятаме, че е важна за населението“, заяви още финансовият министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"