fbpx

72% от световното население е в състояние на водна несигурност

По-голямата част от световното население живее в страни, изправени пред критични проблеми с водната сигурност, сочи публикация на изданието Visual Capitalist

Справянето с проблеми като намаляване на наличността на прясна вода, нарастващо население, недостатъчна инфраструктура или лошо управление на водата може да повлияе на това колко лесно населението на дадена страна има достъп до вода. Комбинацията от множество фактори бързо прави проблемите с водната сигурност реалност.

Неотдавнашен доклад за глобалната водна сигурност на Университета на ООН оцени водната сигурност на различни страни по света.

Това проучване оценява сигурността на водата в страните, като изследва 10 различни основни компонента, вариращи от качеството на водата и канализацията до наличността, стабилността на ресурсите и рисковете, свързани с климата.

На всеки компонент се дава оценка от 10, като общият резултат сочи водната сигурност на конкретната държава. Нивата на сигурност се определят въз основа на общите резултати:

  • 75 и нагоре се класифицира като „безопасен“
  • 65‒74 е „умерено сигурен“
  • 41‒64 означава, че дадена държава е „несигурна“
  • 40 и по-долу се счита за „критично несигурен“
Десетте най-застрашени страни

Водната сигурност остава проблем в целия свят, но е особено тежка в региони като Близкия изток и Африка, където се намират 13 от 23-те нации в критично несигурната категория.

Общо 113 държави се считат за несигурни по отношение на водата, включително двете най-населени в света, Индия и Китай. Допълнителна 24 държави се считат за критично несигурни с вода, като най-големите по население включват Пакистан и Етиопия

Държавите, изправени пред проблеми със сигурността на водата, представляват 72% от световното население, като допълнителни 8% от световното население е изправено пред критична несигурност на водата.

Това включва 4,3 милиарда души само в Азиатско-тихоокеанския регион и допълнителни 1,3 милиарда души в Африка. Много от тези страни се борят с проблеми, включително бързо нарастващо население и условия за суша, развиващи се по-бързо, отколкото страните могат да реагират с необходимата инфраструктура, за да се справят с кризите.

Само 12% от световното население живее в държави с водна сигурност, включително почти всички западни държави, като Швеция е на върха на класацията с общ резултат 90. Допълнителни 8% от света живее в умерено сигурни страни, като напр. Бразилия и Русия. България с резултат 67 е в тази категория на умерена сигурност.

Топ 10 по водна сигурност

Въпреки това наличието на вода в тези по-сигурни страни също не е перфектно. Например, тези щати в САЩ, които разчитат на река Колорадо за напояване и питейна вода, са изправени пред условия на продължителна суша и ограничаване на потреблението, с нова криза на хоризонта.

Тъй като нациите по света са изправени пред нарастващи предизвикателства, свързани с водата, правителствата и международните агенции си сътрудничат за насърчаване на практики за устойчиво управление на водата. Всъщност чистата вода и канализацията за всички са една от целите на ООН за устойчиво развитие (ЦУР).

Много региони вече са започнали да прилагат тези практики. Например градове в Калифорния са започнали да рециклират отпадъчни води и да улавят дъждовни води, за да се справят с недостига на вода. Зависещите от земеделието региони също търсят интелигентно земеделие, за да намалят източването на ограничените ресурси на прясна вода.

Такива инициативи за подобряване на системите за напояване на вода, подобряване на водната инфраструктура и опазване на изчерпващите се запаси от сладка вода могат да помогнат на страните да се измъкнат от водната несигурност и да помогнат за запазването на този ценен ресурс за бъдещите поколения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"